Нетрадиционен патронен празник в 39. СУ „Петър Динеков“

На 17.10.2022 година 39. СУ „Петър Динеков“ отбеляза за 46. поредна година своя патронен празник. По този повод екипът на училището подготви един по-различен училищен ден – празничен, но с идеята нашите деца и ученици  да опознаят своя патрон и да демонстрират знания и мотивация за успех.

В рамките на празничния ден децата от подготвителната група разучиха български народни песни, малките ученици от 1. кл. се запознаха  с личността и делото на  П. Динеков, второкласниците четоха и илюстрираха любима народна приказка, учениците от 3. кл. на импровизирана седянка четоха народни приказки, пословици и поговорки и отговаряха на автентични фолклорни загадки, а четвъртокласниците почетоха на първокласниците.

С петокласниците се реализира интердисциплинарен иновационен лагер с главна тема „39. СУ – моето училище“, който предизвика много емоции и реални предложения на екипите за подобряване на училищната среда. В часовете по БЕЛ учениците от 5., 6. и 7. класове взеха участие в творческа екипна дейност на тема „Опознай българския език и фолклор!“. Осмокласниците от двете паралелки, които изучават интензивно английски език, поставиха кратка постановка по романа на Брам Стокър „Дракула“ (8. Б) и сценка за уважението (8. А). Подготвените от дванадесетокласниците образователни игри в Learning.apps на тема „Петър Динеков – живот и литературно творчесто“, бяха решени от учениците от прогимназиален етап в часовете по ИТ. В края на учебния ден ще се проведе спортна надпревара по волейбол и хандбал между гимназистите.

На първия етаж е подредена експозиция с книги и вещи на Петър Динеков, а с нарисуваните в часовете по изобразително изкуство илюстрации по български народни приказки беше подредена изложба.