НТБГ отбелязва своята 111-годишнина с откриването на ежегодния училищен панаир

С откриването на ежегодния училищен панаир Националната търговско-банкова гимназия отбелязва своята 111-годишнина и 25 години от стартирането на проект „Интегративно практическо обучение“. На събитието присъстваха министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева, началникът на Регионалното управление на образованието – София-град Ваня Кастрева и др.

Министър Цоков, зам.-министър Георгиева и д-р Кастрева разгледаха щандовете на учениците, а те му демонстрираха кулинарни умения, бизнес план за развитие на ветеринарна клиника, действащ банкомат, изгодни кредитни линии, фитнес програми, поддръжка на мотоциклети и много други.

Тази ежегодна инициатива показва връзката между практиката и теоретичната подготовка и ползите от компетентностно ориентираното образование, заяви проф. Цоков и допълни, че този начин учениците формират реални умения, които ще са им нужни в утрешния ден за реализация в една икономика, основана на знанието. „Още по-ценен е екипният дух, който виждам при подготовката на всеки от проектите Ви, и изграждането на идеи, основани на приятелството“, каза още министърът. Той пожела на учениците да продължават да работят със същата отдаденост и креативност, и да намерят своята реализация в България.

След оспорваното състезания бяха раздадени множество награди, като най-големите бяха завоювани от учебна фирма „Старата пекарна“ ООД от XI д клас с ръководител Мариана Герчева, учебна банка „Постбанк некст“ от XI а клас с ръководител Диана Стоянова и Учебна застрахователна компания „Армеец Джуниър“ ЗД с ръководител Добринка Ангелова.

През последния четвърт век откакто се развива проектът „Интегративно практическо обучение“ отбори на НТБГ са взели участие в повече от 100 международни бизнес състезания и панаири в Австрия, Германия, Испания, САЩ, Словакия, Финландия, Франция, Швейцария, Босна и Херцеговина, Латвия, Коста Рика. Спечелени са повече от 360 отборни и индивидуални награди.

Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света – 64 формирования с повече от 800 ежегодно участващи ученици. На тазгодишното издание на панаира участват всичките 64 – 20 учебни банки, 6 учебни застрахователни компании и 38 учебни търговски фирми с най-различен предмет на дейност. Те имат 43-ма ментори и спонсори – банки, фирми, застрахователни компании от реалния бизнес, които осигуряват методическа и финансова помощ за работата по проекта.

За времето на проекта „Интегративно практическо обучение“ са създадени повече от 500 учебни банки, учебни фирми, учебни застрахователни компании, учебни митници и други формирования. Повече от 8 000 ученици са преминали през тази форма на практическо обучение и НТБГ е единственото училище в България, което е превърнало учебно-тренировъчната дейност в гръбнак на цялото професионално обучение.

Още през 2000 година училището се включва в Световната мрежа на учебните предприятия „PEN INTERNATIONAL”, която вече има ново име “PEN Worldwide”. Днес PEN Worldwide администрира международна мрежа от над 7 000 учебни предприятия в училища, университети, институции за професионално обучение, компании и центрове за обучение в повече от 40 страни по света. Над 200 000 обучаващи се обучават в “PEN Worldwide” всяка година.

Гости на панира бяха също и проф. д-р Даниела Фесчиян, ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“ в Университета за национално и световно стопанство и председател на Асоциацията на икономическите училища в България, доц д-р Тодор Ялъмов, заместник-декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към Конфедерация на труда „Подкрепа“, Алексъндър Николов, предходен министър на енергетиката и бивш ученик на НТБГ, Кирил Мантовски, бизнесмен, бивш ученик на НТБГ, един от първите участници в проекта „Интегративно практическо обучение“, Даря Маврудиева, директор на Центъра на учебно-тренировъчните предприятия, работодатели, експерти в МОН и РУО, София-град, директори на професионални училища, родители.

Скот Митчел, директор на световната мрежа на учебните предприятия Pen Worldwide, в специално видео-обръщение поздрави участниците и отбеляза изключителния принос на НТБГ в дейността на организацията, като подчерта, че гимназията е учебното заведение с най-големия брой учебни предприятия в света.