Обучение на учители от София и страната в сърцето на Франция

В последните три години бе подновено отпускането на стипендии от Френското правителство за български учители. През 2021 г., след селекция, в партньорство и по препоръка на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, бяха определени петима учители, които в продължение на две седмици да бъдат част от голямото франкофонско семейство на CAVILAM – Alliance française в гр. Виши. Центърът редовно си партнира с Министерството на външните работи и европейските въпроси на Франция, с Френския културен институт, с Международната организация на франкофонията, с френските културни служби в чужбина и с няколко медии, включително TV5MONDE, Radio France Internationale и Canal Académie.

Участниците от България бяха излъчени от различни образователни институции, но обединени от любовта към френския език и франкофонската култура: Людмила Стоянова от 9- та ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, гр. София, Евгения Караджова от 18 СУ „Уилям Гладстон“, гр. София, Надежда Данилова от 33 ЕГ „Света София“, Елена Якимова от ЕГ „Бертолт Брехт“, гр. Пазарджик и Светла Стоянова от ГПЧЕ „Ромен Ролан“, гр. Стара Загора“.

Учителите определят обучението като чудесна възможност за професионално и личностно усъвършенстване и споделят своите най-ярки впечатления: „Удовлетворени сме от ползотворния обмен на опит с колеги франкофони от над двадесет националности, от динамиката на работата в ателиетата за апробиране и създаване на актуални педагогически и дигитални ресурси. Прекрасните преподаватели на CAVILAM успяха да ни мотивират да прилагаме в клас методите на позитивната педагогика и ученето чрез преживяване, а приемните семейства в гр. Виши ни помогнаха да се докоснем до автентичния начин на живот. Всеки от нас в своето училище и всички заедно ще продължим да бъдем посланици на френския език и култура – в България и по света! Обръщаме се със специална благодарност към Н. пр. г-жа Флоранс Робин – посланик на Франция в България, г-жа Клаудиа Калво – заместник съветник по сътрудничество и културна дейност, аташе по образователно сътрудничество към Френския институт в България, г-жа Вяра Любенова – председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България за възможността да се обучаваме в сърцето на Франция! “

След завръщането си в България учителите ще интегрират своя опит в класните стаи, ще обменят идеи с колегите си и ще продължат да бъдат активни участници във франкофонските онлайн ателиета и уебинари, които в последно време се превърнаха в основна форма за споделяне на добри професионални практики и опит сред членовете на Асоциацията.

В навечерието на Новата 2022 година, в която Франция поема председателството на Съвета на ЕС, си пожелаваме да продължи ползотворното междуинституционално партньорство за реализирането на нови съвместни франкофонски проекти!