Отборна победа за учениците от София в националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето“

Учениците от Националната  професионална  гимназия по прецизна техника и оптика „M. В. Ломоносов“ се класираха отборно на първо място в състезанието „Най-добър техник в машиностроенето“, което се проведе на 18.03.2023 г. в град Горна Оряховица.

Антон Григоров от XII б клас и Герман-Димитър Германов от XI а клас участваха в националния кръг на състезанието, което е част от състезанията по професии от календара на Министерството на образованието и науката. Отличителна черта на това състезание е интердисциплинарността,

С отлична работа в екип учениците от София заеха първо отборно място в крайното класиране. Те показаха задълбочени познания и предметните взаимовръзки в професионалната си подготовка.

Учениците са тренирани за самото състезание от инж. Ваня Сидерова и инж. Таня Михайлова, директор на Националната  професионална  гимназия по прецизна техника и оптика „M. В. Ломоносов“, но заслуга за образователния процес и изграждане имат всички преподаватели по професионална подготовка, допринесли за достойното представяне на младите хора.

Състезанието по професия „Най-добър техник в машиностроенето“ се провежда вече 24 години. Организатори са МОН и фондация „Милен Григоров“ – Горна Оряховица, а домакин на националния кръг традиционно е Професионална техническа гимназия „Васил Левски“ в Горна Оряховица.

За националния кръг през тази година се класираха 48 ученици в XI и XII клас от 25 професионални гимназии и средни училища с професионални паралелки в страната. Състезателите решават тест от 40 въпроса от учебните предмети техническо чертане, техническа механика, материали и заготовки/материалознание, електротехника и електроника и информационни технологии. Решават и две приложно-творчески задачи, които включват детайлиране по зададен чертеж и довършване на чертеж на резбово съединение.