Отлично представяне на ученици от София на конкурса по креативно писане на френски език

На 3 май 2023 г. в зала „Славейков“ на Френския институт се проведе церемония по награждаването на лауреатите от конкурса по креативно писане на френски език с десетте думи на франкофонията за 2023 г. Конкурсът се организира ежегодно от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България в рамките на месеца на Франкофонията. Тазгодишното издание на Маратона по писане бе обвързано с 30-годишнината от присъединяването на България към Международната организация на Франкофонията. Общо сто ученици от цялата страна писаха по темата : „Времето е лукс, с който не разполагаме“.

За поредна година учениците от столичната 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ се представиха блестящо, завоювайки първото място, наградата за оригиналност и една от поощрителните награди в категория „проза“, както и двете първи места и второто място в категория „поезия“. Поздравления за Елица Плоскова, Инес Божилова, Анастасия Трейман, Виктория Танева, Неяна Гию-Маринова, Ана-Мария Димова, Ивайло Стоянов и Наталия Добрева.

Участниците бяха приветствани от г-жа Клодия Калво, аташе по образователното сътрудничество към Френския институт в България, от г-жа Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, от Нейно Превъзходителство Закия ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България и представител на групата на посланиците франкофони, и от г-жа Зорница Китинска, представител на Центъра на Международната организация на франкофонията за Централна и Източна Европа. Водещ на събитието беше госпожа Афродита Сариева, заместник председател на АПФБ. Сред гостите бяха представители на Френския институт, преподаватели по и на френски език от Варна, Видин, Плевен, София и Силистра, членове на АПФБ, родители и съученици на победителите.

Честито на победителите и поздравления за техните преподаватели!