Патронен празник на 2. СУ „Акад. Емилиян Станев“

2. СУ отбеляза днес 117 години от раждането на Емилиян Станев. Учители, ученици и родители се събраха, за да отдадат почит на големия български писател.

Специални гости на тържеството бяха проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката, д-р Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието – София-град, арх. Зарко Клинков – кмет на район „Витоша“, проф. д-р Цветана Стоянова – заместник-ректор на Университета за национално и световно стопанство, представители на Синдиката на българските учители, Асен Александров, председател на СДСОРБ, и други наши партньори.

Началникът на РУО – София-град д-р Ваня Кастрева, която бе директор на 2. СУ от 1998 до 2006 г., сподели: „За мен Второ е изключителна емоция. Това е училище с история, памет и традиции. Сърцето на образованието са децата – благословия е да работиш с децата и за децата и да им се отдаваш“, каза д-р Кастрева.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков беше изненадан със специален видеопоздрав. Той започна своето обръщение с това, че „Като Второ няма второ“, а след това заяви: „Днес е денят на бялата лястовица, но във Второ тя вече е кацнала – щастие е, че работите и учите в това училище. Училище, което се развива благодарение на дирекорите си, лидерските екипи и преподавателите“. Проф. Цоков перифразира девиза на 2. СУ, като се обърна към учениците с думите: „Бъдете творци, творете днес, за да бъдем успешни утре! Вярвам във Вас!“.

Директорът на 2. СУ д-р Елеонора Лилова подчертава ролята на училището в развитието на учениците като личности и граждани. „Щастлива съм, че училищната общност расте – с броя на учениците и успехите. Тази година е високосна, а днес е ден, в който може да кацне бяла лястовица. А при нас днес е министър Цоков, на когото благодаря, че уважи нашия празник и е първият министър на образованието и науката, който прекрачи прага на нашето училище“, заяви д-р Лилова.

Кметът на район „Витоша“ арх. Зарко Клинков каза, че Второ училище има подкрепа от страна на районната администрация. „Колкото по-амбициозни са проектите, толкова по-голяма ще е нашата подкрепа“, добави арх. Клинков.

Патронният празник беше и прекрасен повод за учениците да покажат своите таланти и постижения. Гостите разгледаха изложба за живота и творчеството на Емилиян Станев, която бе подготвена от учениците ни. Един от най-очакваните моменти от програмата беше драматизацията, представена от третокласници, които с талант и вдъхновение пресъздадоха творбата „Къщичка под снега“.

Празничният ден продължи с викторина, в която участваха както и ученици от 5. ОУ „Иван Вазов“ и 52. ОУ „Цанко Церковски“. Отговаряйки на различни въпроси, те демонстрираха своите познания за Емилиян Станев, но и се забавляваха, като се включиха в различни игри.