Поредица от изяви на учениците от 144 СУ „Народни будители“

Участие в най-мащабния концерт-спектакъл „Заедно“ в историята на българското танцово изкуство

 

Възпитаниците на 144 СУ „Народни будители“ от 6д клас с преподаватели Валентин Иванов и Ралица Иванова имаха възможността да участват в концерт-спектакъл „Заедно“ на 29.04.2023г. организиран от „Асоциацията на хореографите в България“.

Заедно с още 1342-ма танцьори те отпразнуваха световния ден на танца пред препълнена до краен предал зала 1 на Националния дворец на културата и пресъздадоха Пловдивския панаир от преди 100 години.

Това е най-мащабният фолклорен концерт в историята на българското танцово изкуство. 1342 танцьори от всички краища на България показа най-доброто от своето творчество в спектакъла „Заедно“.

Мащабният проект бе продуциран и режисиран от хореографа на ансамбъл „Българе“ – Христо Димитров.

Учениците представиха пред публика фрагмент от танца „Спомен от Шоплука“ по хореография на Валентин Иванов и Ралица Иванова. Имаха и още артистични и танцови постановки, зададени от режисьора на спектакъла Христо Димитров.

През деня преди спектакъла учениците на 144 СУ „Народни будители“ се включиха и в другата инициатива, организирана отново от „Асоциацията на хореографите в България“.  В сърцето на София се проведе „Най-дългото хоро в София“, в което стотици софиянци и хора от цяла България се хвана ръка за ръка.

Това е най-голямото хоро, извивало се досега в столицата, и чрез него организаторите отправят послание за мир по целия свят. Организаторите си поставят амбицията това да се превърне в традиция и отново през следващата година, всички до се хванат на най-дългото хоро, а после да се насладят на концерт-спектакъл в зала 1 на НДК с най-доброто от репертоара на хореографите и участващите състави от цяла България.

Учениците от 6д клас и техните преподаватели са много щастливи, че имаха честта да са сред участниците в този огромен спектакъл и със сигурност ще запомнят това паметно участие. Надяват се, че тези събития наистина ще станат традиция и ще имат възможност да участват и през следващата година.

 

Участие в фолклорното предаване „Иде нашенската музика“

На 02.05.2023г. се засне епизод за предаването на БНТ „Иде нашенската музиката“ по повод провелите се „Празници на професионалното училищно танцово изкуство“.

Участие в това предаване взеха няколко училища от София, Добрич и Варна.

Випускниците от 12в клас с преподаватели Валентин Иванов и Ирена Кременска бяха представителите на 144 СУ „Народни будители“. Учениците достойно представиха училището с фрагмент от спектаклите „Албена“ и „Осмото чудо“ по хореография на Христо Димитров. Предаването ще бъде излъчено на 27.05.2023г. по БНТ от 13:00 часа.

 

Ученичка от 144 СУ „Народни будители“ сред участниците в „ГЛАСЪТ НА КАЗАХСТАН“

Сред 6000 подадени заявления, в последните 120 избрани и сред останали 60 деца, които преминават към вокалните битки в предаването „Гласът на Казахстан“, е и талантливата Никол Колева – ученичка в 5а клас, профил Музика на столичното 144 СУ „Народни будители“.

Никол впечатли журито с таланта и вокалната си подготовка! Желаем ви приятни минути с нейното невероятно изпълнение, а на нея пожелаваме още повече покорени върхове и нека прославя името на България!