Посещение на мароканския писател Абделазис Ерашиди в 9 ФЕГ и в 18 СУ

Първото посещение в България на мароканския писател Абделазис Ерашиди, организирано от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България с подкрепата на Центъра на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа и в партньорство с Посолството на Кралство Мароко, Софийския университет и танцова формация „Софистик-Живо“, е част от проявите по случай тазгодишното издание на Деня на учителя по френски език. Пребиваването на мароканския писател в България започна с  посещение в 9 Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ на 16 ноември 2022 г., където той бе сърдечно посрещнат от директора на гимназията, госпожа Емилия Богданова и се срещна с ръководството и с учители по френски език.

На 17ти и 18ти ноември ученици от 12 клас, работили по сборника „Болката на пясъците“ с учителя си по френски език – г-жа Вяра Любенова, която е и председател на АПФБ и автор на проекта, имаха възможността да продължат увлекателната дискусия с мароканския писател в рамките на профилираната подготовка по френски език в модулите Култура и междукултурно общуване“ и „Различни, но близки“.

На 18ти ноември Абделазис Ерашиди посети и 18 СУ, където се срещна с членове на ръководството и с преподаватели по арабски и френски език, както и с ученици, изучаващи двата езика. Това посещение, любезно организирано от господин Атанас Димитров, зам. директор на 18 СУ, господин Салех Брик, преподавател по арабски език и г-жа Евгения Караджова, преподавател по френски език и активен член на АПФБ, постави началото на нови проекти за взаимното опознаване на трите култури.