Почетна грамота на посланика на Япония

Г-жа Величка Стойчева, директор на 18 СУ „Уилям Гладстон“, беше удостоена с почетна грамота на посланика на Япония за принос в обучението по японски език и научните изследвания в областта на японистиката.

Наградата на Японското посолство беше получена на специална церемония, проведена на приема, даден в чест на тройния юбилей в историята на японо-българските отношения. През 2019 г. Япония и Република България отбелязват троен юбилей в двустранните си отношения – 110 години от началото на официалните двустранни контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от възстановяването им. Бяха отличени общо 14 личности и организации с особен принос за насърчаването на двустранното приятелство  между България и Япония.

На церемонията по връчването на наградата посланикът на Япония у нас Негово превъзходителство г-н Масато Ватанабе подчерта, че обучението по японски език и изследователската дейност, свързана с Япония са в основата на задълбочаването на взаимното разбирателство и на двустранния обмен и изрази дълбоката си признателност към г-жа Стойчева за дългогодишния й принос в тази образователна дейност.