Празници по случай Деня на учителя по френски

Тази седмицата се отбелязва петото издание на Международния ден на учителя по френски език, въведен през 2018 г. В навечерието на празника учениците, учителите и ръководството на гимназията, нейни възпитаници и приятели, студенти, български и чуждестранни франкофони, представители на образователни институции и дипломати присъстваха на церемонията по откриване на изложбата с картини на учителите Маринела Чиликова и Светослав Коцев.

На изложбата, организирана от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ) с подкрепа на Международната федерация на преподавателите по френски език бяха представени картини, които са себеразкриване на учителя пред неговите ученици. Вяра Любенова, председател на АПФБ, подчерта съществената важност на изкуство в класната стая като един от основните способи на съвременния преподавател.

Сред официалните гости бяха Н. Пр. Жоел Мейер, Посланик на Франция, Н. Пр. Закия ел Мидауи, Посланик на Кралство Мароко, и представители на Посолството на Швейцарската конфедерация, на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа, на Френския институт в България, на Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт. На изложбата присъстваха и Емилия Богданова, директор на 9. ФЕГ, и Гергана Кръстева, заместник-директор, според които всеки учител е творец.

Също така за Международния ден на учителите по френски език, 23 ноември, Н. Пр. Жоел Мейер, Посланик на Франция в България, приветства в Резиденцията на Френското посолство преподаватели по френски език от цяла София и от страната. На събитието присъства и д-р Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието София – град.

Посланик Мейер благодари на учителите за тяхната отдаденост и за приноса им към френския език в България. Поздравления отправиха още Люк Леви, Директор на Френския институт в България, Веселина Ганева, директор на дирекция Международното сътрудничество към Министерството на образованието и науката, Н. Пр. Закия ел Мидауи, Посланик на Кралство Мароко в България и Председател на Групата на посланиците франкофони, както и Вяра Любенова, Председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България.