Пред „Стената на българските праведници“

Пред „Стената на българските праведници“ в 134. СУ „Димчо Дебелянов“ училищната общност отбеляза осемдесетата годишнина от спасяването на българската еврейска общност от Холокоста с благодарност към предците за тяхната смелост, гражданска доблест и човечност. Благодарение на взаимодействието между общество, православна църква и държава са съхранени близо 50 хиляди човешки живота във време на бушуващата Втора световна война. 

С венци и цветя учениците и гостите изразиха почитта си към българските праведници, допринесли за този значим акт. Венецът на 134. СУ „Димчо Дебелянов“-ORT School бе поднесен от директорът Весела Палдъмова, г-н Роберт Зингер,  председател на борда на Световния ОРТ, и  Пламен Петров.

Роберт Зингер посочи 134. СУ като водещо в световната мрежа на ОРТ институции и предоставящо качествено актуално образование, основано на исторически традиции, в атмосфера на етични социални взаимоотношения, гарантирани от толерантност, етническа равнопоставеност и културно сътрудничество. Според него двамата директори – на училището и на Българска фондация ОРТ, демонстрират изключителни лидерски качества.

На церемонията, която се проведе на 9-ти март 2023 г., присъстваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, г-жа Наама Леви, заместник-посланик на Държавата Израел в България, Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието, д-р Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието, Роберт Зингер, председател на борда на Световния ОРТ, Николай Гълъбов, председател на Федерацията на ционистите в България, Роман Стоянов, потомък на български праведник и спасена от него еврейка, създател на мемориала „Стената на българските праведници“ в двора на 134. СУ „Димчо Дебелянов“-ORT School, както и много други видни държавни представители, на еврейската общност, на научните и на културните среди, партньори на училището, учители, ученици и родители.