Преподаватели по и на френски език от София участваха във форума „Да интегрираме обучението за медиите и гражданското образование в клас“

На 13 и 14 октомври 2023 г. в езикова гимназия „Гео Милев“, град Русе, се проведе второто издание на форума Срещи на френския език, организиран от Френския институт в България и от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България. Темата на тазгодишното издание бе „Да интегрираме обучението за медиите и гражданското образование в клас“. Във форума взеха участие над 60 души от цялата страна, сред които преподаватели по и на френски език от 9.ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, 18. СУ „Уилям Гладстон“, 35. СЕУ „Добри Войников“, 133. СУ „Александър С. Пушкин“, 17. СУ „Дамян Груев“, 20. ОУ „Тодор Минков“, НТБГ, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Френския лицей „Виктор Юго“ и Френския институт в България.

Форумът бе открит от организаторите – г-жа Клодия Калво, заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност и аташе по образователното сътрудничество към Френския институт в България, и г-жа Вяра Любенова, председател на Асоциацията на учителите по и на френски език в България.

След официалното откриване на форума участниците изслушаха лекция на тема „Обучението за медиите в служба на всички обучения и на всички участници в учебния процес“, изнесена от Ксавие Жиле, обучител в Центъра за образование по медийна грамотност и информация (CLEMI), и Валентен Моасан, ръководител на проекти за иновация и дигитална педагогика, дирекция „Промоция и преподаване на френски език“, TV5Monde.

Преподавателите взеха участие в три тематични ателиета, водени от Ксавие Жиле, Валентен Моасан и Арно Гали, главен редактор на Agora francophone – „Обучението за медиите, за граждански подход към медиите“; „Обучението за медиите и за информацията в часовете по френски език и по нелингвистичните дисциплини на френски, начин на употреба“ и „Да въведем учениците си в журналистиката и разнообразието на франкофонската преса“.

Форумът даде възможност на преподавателите по и на френски език да обменят опит и да придобият нови умения в преподаването на важна и актуална за обществото ни тема.