Проект „С волейбол на училище“

На 26 май 2022 г. в двора на 81 СУ „Виктор Юго“ в София започна официално мащабният проект „С волейбол на училище“. Инициативата на Българска федерация по волейбол (БФВ) в партньорство със Столична община, Регионално управление на образованието (РУО) София-град и с подкрепа от Европейската конфедерация по волейбол (CEV) търси възможности за засилване на интереса на българските деца към обичаната игра и най-успешния отборен спорт у нас. За волейболните клубове това ще бъде пътека за селекция и привличане на таланти с желание и подходящи физически данни.

Инициативата „С волейбол на училище“ ще популяризира и развива спорта сред подрастващите. Волейболната игра ще бъде представяна на учениците от професионални треньори от волейболните клубове. Ще бъдат провеждани открити уроци по волейбол с цел повишаване интереса към играта и откриване сред малките таланти в училище на бъдещите големи звезди на българския спорт.

Волейболните специалисти ще запознаят учителите по физическо възпитание и спорт с новите методики за ранно обучение и развитие на подрастващите.

„Изборът на 81-о училище не е случаен. Вие сте лидери в ученическия волейбол. И ви предстоят още много награди. И точно защото сте лидери, съм убедена, че ще увлечете след вас още много столични училища. Уверявам ви, че спортът ще ви даде много. Аз лично съм играла волейбол в училище, след което съм продължила да спортувам. Не съм станала национален състезател, но го обичам много – моят спорт е тенис на корт, спортът, който и сега мога и го играя. Общото между двата спорта е отношението към топката. За да бъдете утре успешни хора, бъдете добри спортисти. Спортът ще ви научи на дисциплина, ред, упоритост и последователност, което ще ви направи и отлични ученици“, заяви Ваня Кастрева – началник на Регионалноуправление на образованието София-град.