Първа пролет започва с ученически рисунки с кафе

Първа пролет започна в Регионалното управление на образованието – София град с откриването на изложба на ученически рисунки от иновативното 144. СУ „Народни будители“. То е с изучаване на музика, изобразително изкуство и хореография и учениците му изложиха над 45 свои творби, обединени под мотото „Цветно послание“.

Началникът на РУО-София-град д-р Ваня Кастрева подчерта пред младите таланти както важността на участието в учебния процес, така и необходимостта от последователност и устойчивост в преследването на целите. Тя окуражи учениците и учителите им да продължават все така успешно да се стремят към придобиването на знания и развитие на творчеството.

Сред рисунките имаше дори такива, рисувани с кафе. Както често се случва, оригиналните хрумвания са плод на случайност. Чаша разлято върху недовършена картина родителско кафе става повод ученик от 144. СУ да превърне щетите в ползи, а цветовете от засъхналата напитка – в нови багри, които да дадат ново измерение на неговата творческа фантазия. Това разказаха самите ученици и техните ръководители при откриването на изложбата. Така разлятото кафе допринесло не само за общата цветова гама, но и за конкретните форми на картината. Предстои да се установи в практиката дали различните сортове от любимата за възрастните напитка за сутрешно събуждане ще могат да се използват и за цялостно рисуване на картини.

Изложбата „Цветно послание“ е подготвена от ученици от паралелките с разширено изучаване на изобразително изкуство и професия „Дизайнер“ по специалност „Рекламна графика“ на 144. СУ „Народни будители“ в столичния квартал „Младост 3“.

Линк към статията в БТА