София като столица на знанието си поставя за цел да продължи повишаването на компетентностите на учениците

София води всички образователни класации в страната, но си поставя и за предстоящата учебна година като основна задача да продължи повишаването на знанията и компетентностите на учениците. Това каза началникът на Регионалното управление на образованието София-град д-р Ваня Кастрева при откриването на годишната среща на директорите на училища под надслова „София – град столица на знанието“. Началникът на РУО-София-град подчерта и отговорността на професионалистите в образователната сфера за  децата и младите хора на България.

Сред останалите приоритети, които открои д-р Кастрева са персонализираната подкрепа за всяко дете, въвеждането и използването на дигитализацията на образователния процес за повишаване на образователните резултати, организацията на квалификационни дейности, съобразени с конкретните необходимости, разширяване на обхвата и пълноценното включване на децата и учениците в образователната система.

Тази учебна година в София има реализиран прием в 245 профилирани паралелки и 178 професионални, каза още д-р Кастрева. Образователните институции в столицата са 581 – 281 училища и 290 детските градини. Учениците в столицата са 142 718, а децата в детските градини – 47 652. За всички тях се грижат общо 18 900 педагози. От тях учителите до 30 години са 1 797.

По време на срещата министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков заяви, че повишаването на образователните резултати е предизвикателство, свързано и с повече възможности за личностно развитие, разширяване на уменията и компетентностите на децата. С тази цел е насочен огромен финансов ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост, в рамките на който през започващата учебна година ще стартира изграждането на STEM кабинетите в българските училища. „Високите постижения на децата са бъдещето на България“, допълни министърът и призова директорите на училищата „като успешни лидери в образованието“ да направят „всичко възможно за доброто образование на нашите деца“.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова направи от своя страна обзор на развитието на образователната система в София през последните години и подчерта особено нарасналия над 7 пъти финансов ресурс, отделян за обновяване, ремонтиране и изграждане на училищни сгради и детски градини.

На форума присъстваха също зам.-министърът на образованието и науката д-р Емилия Лазарова, началникът на политическия кабинет на министъра на образованието Наталия Михалевска, зам.-кметът на София Мирослав Боршош, експерти от МОН,  РУО-София-град, Столичната община, Националния инспекторат по образованието и др.