Със спектакъл в Националната опера Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“ отбеляза своя 130-годишен юбилей

На 21.11.2023 г. едно от най-старите софийски училища отбеляза своя 130-годишен юбилей! Въведение Богородично е патронен празник на Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“ от самото й създаване. Затова и основната символика на честванията е свързана с идеята за духовността, приемствеността между поколенията и безсмъртието на изкуството.

В центъра на спектакъла беше композиция „Бояна“ – разработена по сценарий и постановка на Йорданка Маринова. Уникалните костюми на севастократор Калоян и съпругата му Десислава, както и на болярите и войника, са създадени под ръководството на инж. Янка Денева. Композиция „Създателките“ символично представи приемствеността чрез образа на огъня. Мъжкият глас е на студента от НАТФИЗ Момчил Димитров.

Спектакълът съдържаше още: гимнастическа композиция, класически балет, модерен балет, вокални изпълнения, композицията „Венеция“ /представяне на костюми от различни епохи/, изпълнения на италиански и на английски език. Гост изпълнители бяха Марина Драгомирецкая /действащ артист/ и Теодора Петрова /оперна певица/.

Достоен финал на концертната програма беше модното ревю, постановка на Татяна Филипова. То представи модели, спечелили призови места в национални конкурси за последните 5 г., колекции на студенти, бивши възпитаници на ПГО, на изявени дизайнери. Ревюто беше емоционално пътуване през времето на модата, създадена от Учениците на гимназията.

 

В края препълнената зала аплодира екипа на празник: Йорданка Маринова – сценарист, постановчик и ръководител на спектакъла, Татяна Филипова – ръководител на ревюто, Елина Хинкова – художник и осветител, Елена Луканова, Цветанка Танова, Мария Стоянова – организатори, Ивайло Николов – специалист по озвучаването.