Театрален фестивал по случай Деня на учителя по френски

В края на седмицата 20 – 26 ноември e финалът на празника по случай Международния ден на учителя по френски език – театралният фестивал.

Организираният от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ) фестивал, заедно с Центъра на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа, събра учители от България, Република Северна Македония, Сърбия и Румъния, които заедно със свои колеги и приятели, български и чуждестранни дипломати, се превъплътиха в многобройни театрални роли. С това потвърдиха думите на Любенова, председател на АПФБ, че учителят – освен преподавател – е и артист, художник и актьор.

Преподаватели от десетки учебни заведения, включително много учители от София, от 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, 33. ЕГ „Света София“, 35. СЕУ „Добри Войников“ и др. изпълниха кратки пиеси на френски, белгийски, швейцарски и канадски автори.

Петото издание на Деня на учителя по френски премина под надслова „Горди да бъдем учители по френски“. На театралния фестивал присъстваха множество членове на АПФБ, както и нейните партньори и приятели – Франкофонският регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO), Френският институт в България, Специализираният институт на Франкофонията за администрация и мениджмънт и на други национални и международни франкофонски институции и организации.

Поздравления към учителите по френски отправиха вицепрезидентът Илияна Йотона и съорганизаторът на събитието Еманюел Самсон, ръководител на CREFECO. Закия ел Мидауи, Посланик на Кралство Мароко и доайен на дипломатическия корпус в България изрази своята подкрепа към фестивала, а дипломатическите представителства на Кралство Белгия и на Швейцарската конфедерация бяха сред публиката.

Фестивалът се осъществи с подкрепата на CREFECO и на Международната федерация на учителите по френски език, както и на белгийското, мароканското и френското посолство.