Традициите, които ни обединяват и извисяват

В петък привечер дворът на 25.ОУ се превърна в най-горещата точка на квартал Лагера. Душите на всички бяха сгрети от обич, споделена радост и смях. Ученици и учители, родители, приятели и гости станаха свидетели на раждането на една нова традиция. За първи път бе отбелязан един от най-хуманните обичаи в българския обреден календар – Сирни заговезни – празникът на възстановяването на човешката взаимност и уважение.

Празник на 25.ОУ „Д-р Петър Берон“ – София

С много вълнение водещите на тържеството запознаха присъстващите с традициите на празника и ги водиха през всички моменти на това преживяване.

Всички останаха очаровани от изпълнението на вокалната група на училището. В пъстри традиционни носии излязоха децата от хореографските паралелки 3.в и 4.г клас, които веселиха зрителите с прекрасни български хора и народни танци, чийто магичен ритъм е дълбоко в кръвта на нашия народ. Дворът се изпълни с пъстри цветове, въздухът затрептя от музика и песен, многократно сълзи на умиление и радост се премесваха със заслужени бурни аплодисменти.

Чрез мила сценка на четвъртокласници с искане на прошка и „хамкане“ около традиционна празнична софра нагледно бе пресъздаден този стар обичай. Публиката с интерес наблюдаваше кой ще е късметлията, успял да хапне завързаното яйце.

Особено вълнение предизвика моментът, когато момчета с факли и с оратници обиколиха двора с магически наричания, а после с факлите бе запален символичния огън в центъра на пространството. Най-накрая, както е обичаят, той беше прескочен от всички пъргави ученици за здраве.

Тържеството достигна своята кулминация при появата на истински кукери от брезнишкото село Долна Секирна. Със страшни маски и автентични костюми те влязоха в училищния двор под ритъма на тъпан и подрънкване на чанове. Чрез изпълнението на  древни ритуали около огъня прогониха злите сили и поканиха на тяхно място благополучието и здравето. Множеството бе завладяно от присъствието им и тайнствените им танци.

Празникът завърши с голямо българско хоро. Ръка за ръка присъстващите дадоха израз на неизменния човешки стремеж към добро, здраве и благоденствие.

Накрая всички се разделиха развълнувани, изпълнени с радост. Всеки отнесе в дома си мъничка искра от този пречистващ сърцата и душите огън.

Общността на 25. ОУ „Д-р Петър Берон“ има право да се гордее, защото пази и с любов пресъздава българските традиции.

Нека бъде винаги така!