Традиционно отбелязваме 24 май с тържествено шествие и празничен концерт

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май ще бъде отбелязан традиционно и тази година с тържествено шествие и празничен концерт. По време на него ще бъдат връчени на педагогическите специалисти от столичната образователна система (имената на наградените вижте тук)] почетните отличия „Неофит Рилски“, с които министърът на образованието и науката ги удостоява за професионалните им постижения, и наградите на РУО-СОФИЯ-град за принос и заслуги към столичното образование.

В 10 ч. в сряда учениците от столичните училища, техни оркестри, състави и ансамбли ще започнат да заемат местата си пред сградата на Министерство на образованието и науката /площад „Атанас Буров“/ за тържественото шествие. В 10,30 ч., предвождано от Гвардейския духов оркестър, възпитаниците на Софийската духовна семинария и официалните лица, шествието ще се отправи към Народната библиотека. По пътя към процесията ще се присъедини ръководството на Българската академия на науките, народни представители и академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

В 11 ч. ще се състои тържествен водосвет, след което хорът на НМУ „Любомир Пипков“ ще изпълни пред паметника на св.св. Кирил и Методий техния тропар, последван от слово за празника.

От 12 часа пред Народния театър „Иван Вазов“  за 12 поредна година Регионалното управление на образованието – София-град организира своя празничен концерт, посветен на деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В концерта ще вземат участие стотици деца и ученици от столичните образователни институции, които са подготвили богата и разнообразна програма. Поканват се всички да вземат участие в тържеството за празника и шествието.

Грамотите „Неофит Рилски“ ще се връчват от министъра на образованието и науката от 16:00 ч. на 24.05.2023 г. на сцената пред Народния театър „Иван Вазов“.