Урок – възпоменание за жертвите на Холокоста

В навечерието на 27 януари – Международният възпоменателен ден за жертвите на Холокоста в 37. СУ „Райна Княгиня“ група ученици, приятели на историята и техният ръководител Емилия Борисова, учител по история и цивилизации,  проведоха урок.
Гости на събитието бяха: Юлиана Методиева, журналист, създател на интернет платформата „Маргиналия“,  Роберт Джераси, член на Изпълнителното бюро на Организацията на евреите в България „Шалом“,  Венцислав Стаматковски, началник отдел „Образование“ в район „Люлин“,  Иван Захариев, председател на Обществения съвет на 37. СУ, Цветомира Георгиева, директор на училището, както и някои преподаватели.
Целта на урока е учениците да обогатят познанията си за същността на Холокоста, за хората, преживели този геноцид, но и за героизма, добротата, за спасението.
Емилия Борисова откри урока с интересна презентация, като представи международния проект „Минзухар“ – свободно начинание за ученици и младежи. Тя отбеляза, че ние засаждаме жълти минзухари, в памет на милион и половина еврейски деца, загинали по време на Холокоста, и хиляди други деца, жертви на нацистките жестокости. По този начин показваме, че те не са забравени, а паметта и историите им се предават на бъдещите поколения.

Младежи от X и XI клас споделиха, че жълтите минзухари ще ни напомнят за децата станали жертва на Холокоста и че след най-ужасните събития, новият живот започва отново.  Проектът „Минзухар“ е нов начин да запазим спомена жив!
С огромно вълнение ученици прочетоха  кратки откъси от разказите на наградените участници  в деветия международен литературен ученически конкурс, организиран от Центъра за еврейско–българско сътрудничество „Алеф“. Всички се обединиха около идеята – „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“. Гостите на събитието нарекоха г-жа Емилия Борисова „учител, преподаващ без клишета“.
Накрая г-н Джераси трогателно разказа на учениците за това какво е чувството да си в опасност и да разчиташ единствено на смелостта и морала на приятел. Той сподели колко е важно дълбокото уважение и взаимно зачитане на различните етнически и религиозни общности, което е неизменна част от изградения в България устойчив модел на толерантност и разбирателство.

Поклон пред паметта на загиналите!