Успехи на ученици от София на конкурса по креативно писане на френски език

Конкурсът по креативно писане на френски език, организиран от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, се провежда ежегодно по повод месеца на Франкофонията. Участниците трябва да създадат текст по дадена тема, в проза или поезия, като използват десетте думи на франкофонията за 2022 г. В тазгодишното издание на конкурса се включиха 192 ученици от цялата страна, разпределени в 92 екипа.

Двете първи награди в категория „проза“ бяха завоювани от Катерина Любенова и Димитър Ковачев от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ и от Ема Хубанова и Антоанет Кежова от 133 СУ „Александър С. Пушкин“. На трето място бяха класирани Диана Димова и Валентина Симеонова от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“. В категория проза е присъдена и награда за оригиналност – на Антония Блажева от 133 СУ „Александър С. Пушкин“. В категория „проза“ Александра Александрова, Елица Костова и Марияна Терзиева от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ спечелиха втората награда.

Награждаването се проведе на 30 май 2022 г. в зала „Славейков“ на Френския институт. Участниците бяха приветствани от г-жа Клодия Калво, аташе по образователното сътрудничество към Френския институт в България, която връчи наградите в категория „поезия“, господин Емануел Самсон, директор на Центъра на Международната организация на франкофонията за Централна и Източна Европа, който награди отличилите се ученици в категория „поезия“, както и госпожа Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България.

Наградният фонд е осигурен от Френския институт в България,  Посолството на Швейцария в България, Регионалния център на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа, издателство „Колибри“, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България.

Честито на победителите и поздравления за техните преподаватели!