Участие на млади преподаватели по френски език в престижен международен форум

т 21 до 25 август 2023 г. в гр. София се проведе третото издание на Форума за млади и бъдещи преподаватели по френски език, организиран от Регионалния център на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа в партньорство с асоциацията Profutur. С подкрепата на АПФБ, във форума взеха участие 20 млади учители от 8 държави, сред които четири от България – Браяна Ракова (9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ – София), Гергана Горунова (35 СЕУ „Добри Войников“ – София), Роман Киарапа (Френски институт в България) и Радостина Лилова (ОБУ „Христо Ботев“- село Дълго поле, Пловдивска област).

На церемонията по откриването в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ приветствено слово изнесоха Нейно Превъзходителство Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България, госпожа Клодиа Калво, аташе по образователното сътрудничество към Френския институт в България, и госпожа Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и преподавател по френски език в столичната 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“. Професор Албена Василева също се обърна към присъстващите от името на домакина, Франкофонския център към Софийския университет.

Участниците във форума имаха възможността да развиват и надграждат знания и умения в преподаването на френски език в четири тематични ателиета, водени от професионалисти в съответната област – „Кино“, „Театър“, „Музика“ и „Журналистика“. Заниманията се проведоха в малки групи с участници от различни националности, които имаха за задача да разработят международен проект за преподаване на френски език чрез средствата на киното, театъра, музиката и журналистиката, който да бъде приложен в часовете им в училище.

По време на церемонията по закриването на форума всеки един от четирите тематични екипа представи проекта си. Жури в състав от проф. Рени Йотова, делегат на Международната организация на Франкофонията за преподаването на френски език по света, доц. Георги Жечев, ръководител на Катедра „Романистика“ към СУ, и г-жа Вяра Любенова оцениха проектите.

Форумът даде възможност на участниците не само да придобият нови умения за  мотивиране на учениците посредством четирите тематични сфери, но и да обменят опит и добри практики в междукултурна среда.

Снимки: CREFECO