Учениците от НПГПТО „М. В. Ломоносов“ дискутираха със заместник министър-председателя по управление на европейските средства

Младежи от НПГПТО „М. В. Ломоносов“  проведоха дискусия със заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който бе техен гост по покана на Ученическия съвет.

Вицепремиерът изрази удовлетворението от проведения „интересен, задълбочен и откровен разговор“ за мястото на България в европейските процеси и членството в Еврозоната. Той допълни, че по време на дискусията е чул най-различни мнения и десетки въпроси, оставайки впечатлен от подготовката и ангажираността на младите хора. Сред темите бяха какъв е механизмът за преминаване от разплащане в левове към евро, възможностите държавата да защитава националния интерес пред Европейската централна банка (ЕЦБ) /когато националният интерес не се съгласува с политиката на ЕЦБ/, въвеждането на еврото ще направи ли възможно приемането на страната ни в Шенген, ще успее ли България да изпълни изискванията до края на 2024 г. и от първи януари 2025 г. да стане част от Еврозоната.

Атанас Пеканов добави, че някои от повдигнатите теми рядко се обсъждат толкова детайлно в публичното пространство и дори в Народното събрание. Според него  с натрупаните знания днес, учениците ще могат да спомогнат България да се променя положително в бъдеще като силна европейска държава.

Инициативата бе по повод подготовката на страната да приеме еврото като официална валута, а целта бе да се повиши информираността на учениците за ползите и трудностите от този процес, както и запознаване с опита на другите държави, които вече са преминали по този път. По-добрата информираност ще помогне на учениците да изградят своя обоснована позиция и равностойно да обсъждат този въпрос с родителите си.

Директорът на НПГПТО „М. В. Ломоносов“ инж. Таня Михайлова връчи на вицепремиера Пеканов плакет на училището. Срещата се проведе на 28.02.2023 г.