Ученици от Дания на посещение в 9. ФЕГ

След голямо тържество по повод откриването на новата учебна година във Френската гимназия в София тя отбеляза първото събитие с международно участие в календара си за 2023/2024 г.

Ученици от 11. и 12. клас имаха удоволствието да приемат в своите часове по английски и френски език ученици от частно училище „Н. Залес“ в Копенхаген, Дания на образователно-културно посещение в България.

Чуждестранните гости прекараха 5 дни в България, посетиха София и Пловдив, срещнаха се български дипломати, евродепутати и политици, присъстваха на културни мероприятия, разгледаха значими паметници и посетиха елитни български училища, сред които 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“. Те влязоха в часовете на г-жа Вяра Любенова и г-жа Румяна Иванова (ФЕ), на г-жа Мария Костова и г-жа Магдалена Миркова (АЕ).

Учениците и учителите на Френската гимназия споделиха своя учебния ден с гостите си, които разгледаха училището, посетиха изложбата със съвременно изкуство в гимназията и проведоха двуезична дискусия за образованието в България и Дания, за положителните практики, които всяка една страна би могла да възприеме от другата, и за мястото на България в Европейския съюз като страна, изминала дълъг път на развитие, на която все пак предстои да извърви още.

Учениците прекараха приятни моменти в 9. ФЕГ, а техният учител по чуждоезиково обучение г-жа Радослава Николова с радост сподели наблюденията си, че качеството на обучението във Френската гимназия по никой критерий не отстъпва на това в частното училището в Копенхаген, където тя преподава.

Учителите на учениците от частно училище „Н. Залес“ се срещнаха с г-жа Емилия Богданова, директор на 9. ФЕГ, и г-жа Гергана Кръстева, заместник-директор по учебната дейност, разговаряха за учителството и изказаха благодарността си за възможността да обменят своя опит и знания в сферата на просветата.

Посещението се осъществи с любезното съдействие на г-жа Гергана Кръстева и г-жа Вяра Любенова, главен учител по френски език и председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България.

Снимки: Вяра Любенова, Мария Костова, Биляна Младенова, Димитър Топалов