Ученици, учители, деца, младежи и родители посетиха Физическият факултет в тазгодишната Европейска нощ на учените

Ученици, учители, деца, младежи, родители и много граждани се стекоха с голям интерес във Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ на 29 септември за Европейската нощ на учените. За тях беше подготвена демонстрационната програма от учени, студенти и докторанти, както и представителите на „Университет за деца“.

По време на форума специалното издание „Грация и гравитация“ за физици, поети и музиканти показа как науката и изкуствата могат успешно да се обединяват и да служат за вдъхновение.

Като част от програмата посетителите се срещнаха и разговаряха със студенти-магистри от програмата по „Аерокосмическо инженерство и комуникации“. Те демонстрираха изработени от тях наноспътници. Екипът на проекта за търсене на екзопланети от България EXO-RESTARТ представи методи за издирване на нови светове в Космоса, както и необходимите условия за това, една планета да бъде наречена „близнак на Земята“.

Дванадесетокласничката Ема Тодоров с преподавател доц. д-р Пламен Петков, демонстрира свой научен проект. С помощта на учени от катедра „Метеорология и геофизика“ всички посетители разбраха какво е синоптична карта и как се изготвя прогнозата за времето.

Във втората част на програмата, по време на форума „Грация и гравитация“, Яна Пиларска и Данко Пиларски от Националното музикално училище „Л. Пипков“ изпълниха народни песни хора като мост към космическата лекция „Животът – възможни светове“. В нея гл. ас. д-р Петър Ефтимов, преподавател от Биологическия факултет на СУ, един от випускниците на магистърска програма по “Астрономия и популяризация на астрономията” на Физическия факултет към СУ, разказа за произхода на живота и неговото разпространение в Космоса. Кураторът на форума, астрономът, преподавател и поет доц. д-р Петко Недялков, представи свои стихове.

Събитието е подкрепено по проект “Изследователи в триъгълника на знанието” (K-TRIO), финансиран от Европейския съюз по програма „Хоризонт Европа“, дейности „Мария Склодовска Кюри“.