Ученическо предприятие за шоколадови изделия стана най-добрата учебно-тренировъчна фирма

Предприятието за търговия с шоколадови изделия „Монт де Шокола“ стана за най-добра учебно-тренировъчна фирма на Националната търговско-банкова гимназия в София на изложението, с което професионалното училище отбеляза своята 110 годишнина в Интер Експо Център в столицата.

Изключително удоволствие е да си сред този екип, изграден във времето, който е световен лидер в създаването на ученически практически знания чрез учебните предприятия. Вие сте сред училищата гордост на столичната образователна система – една от перлите на нашето образование, каза в обръщение началникът на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева.

Учениците, под ръководството на си Маргарита Коцева, представиха шоколади, сладкиши, отличен маркетинг и обслужване. Те се състезаваха с общо 60 учебно-тренировъчни фирми. Надпреварата се проведе за 24-ти път. В нея участваха над 800 ученици от 10, 11 и 12 клас. Те представяха своите учебни фирми, които съответстват на реални предприятия като банки, застрахователни дружества, козметична компания, пекарна, туристическа агенция, специализиран магазин за здравословни храни за домашните любимци и др. Зад учебните фирми стоят реални компании в съответния сектор, които подпомагат дейността на учениците и им осигуряват ментори.

По думите на директора Емилия Иванова с 34 фирми, 20 банки и шест застрахователни компании се пресъздава национална икономика. Този проект започва още през 1997 г. с името интегративно-практическо обучение. В последните години гимназията участва успешно в проекта „Ученически практики 2“ , финансиран по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР) 2014-2020 г. Той дава възможност за създаване именно на такива учебно-тренировъчни фирми, както и за стажове на ученици в предприятия в реална работна среда.

От 1997 до 2023 г. в училището са създадени повече от 500 учебни предприятия. НТБГ е най-голямото професионално училище в страната и се радва на висок интерес от страна на ученици и родители. През 2022-2023 учебна година в него се обучават 1 327 ученици в 50 паралелки. От 1913 г. до 2022 г. училището са завършили повече от 30 000 икономисти, счетоводители, финансисти, търговци и др.