Учители по и на френски език от София участваха във форума „Предизвикателствата пред езиковото разнообразие в Европа в дигиталната ера и мястото на френския език в България“

Учители по и на френски език от София взеха участие в провелия се на 10 и 11 юни в гр. Ловеч форум „Предизвикателствата пред езиковото разнообразие в Европа в дигиталната ера и мястото на френския език в България“, организиран от Френския институт в България и Асоциацията на преподавателите по и на френски в България.

Участниците бяха тържествено посрещнати от кмета на гр. Ловеч, Корнелия Маринова и от Радослав Хитов, директор на езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“, в която се проведе събитието. Специални гости на церемонията по откриване на форума бяха Илиана Йотова, вицепрезидент на Република България, Флоранс Робин, посланик на Франция в България и Веселина Ганева, директор международно сътрудничество, Министерство на образованието и науката на Република България. След приветствените речи на официалните гости, програмата на конференцията бе представена от организаторите ѝ – госпожа Вяра Любенова, председател на Асоциацията на учителите по и на френски език в България и Клодия Калво, аташе по образователното сътрудничеството към Френския институт в България.

Първият ден от форума бе посветен на доклади на чуждестранни лектори на тема преподаването на и на френски език и завърши с кръгла маса на тема „Многоезичие и място на френския език в България“, в която участваха г-жа Вяра Любенова, председател на АПФБ, Борислав Антонов, депутат и заместник-председател на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на франкофонията, доцент Георги Жечев, ръководител на катедра „Романистика“ в Софийския университет, Петър Топарев, представител за България на Университетската агенция на франкофонията и Драгомир Йорданов, международен експерт, директор на „Европейско училище по правоприлагане“.

Вторият ден продължи с ателиета, в които преподавателите активно работиха по въпроси, свързани с аргументацията за изучаване на френски език, преподаването на езици в междукултурна перспектива, многоезичния подход в преподаването на френски език и разработката на интердисциплинарни многоезични проекти.

По време на различните прояви, организирани в рамките на форума, учители от цялата страна успяха до обменят опит и да придобият и надградят знания и умения.