Френската гимназия участва в българския избор за литературната награда Гонкур

На 13 май 2022 г. се състоя четвъртото издание на франкофонското литературно събитие Choix Goncourt de la Bulgarie в зала „Славейков“ на Френския Институт в София. Събитието представлява адаптирана за българските ученици и студенти версия на престижните френски литературни награди Goncourt. Учениците от различните учебни заведения участваха заедно в отбори и излъчиха по един представител, който да защити избраната от екипа книга пред другите участници, както и пред публиката. Екипът на 9 ФЕГ „Алфонс Дьо Ламартин“, ръководен от г-н Ромен Декроа, се състоеше от Кремена Симеонова, Катерина Любенова, Мартина Александрова, Боян Белчев и Мартин Гърбачев, който представи гимназията, защитавайки избрания единодушно от отбора роман La plus secrète mémoire des hommes на родения в Сенегал писател Мохамед Мбугар Сар. Мартин силно впечатли публиката и журито със своите ораторски умения, както и със задълбочения си литературен анализ, изпълнен с препратки към Средновековието, древногръцката митология и други известни произведения. След гласуване от страна на представителите на всички екипи, за победител бе обявен романът La plus secrète mémoire des hommes на Мохамед Мбугар Сар.

Събитието бе организирано от Френския културен институт в България, а председател на журито беше г-жа Деметра Дулева, национален кореспондент за франкофонията към Министерство на външните работи и писател. Членове на журито бяха и г-жа Клодия Калво, аташе по образователното сътрудничество към Френския институт в България, и г-н Атанас Сугарев, поет и преводач. Четирите романа, които се състезаваха тази година, бяха Le Voyage dans lEst, на Катрин Анго, Enfant de salaud, на Сорж Шаландон, La plus secrète mémoire des hommes, на Мохамед Мбугар Сар и Milwaukee Blues, на Луи-Филип Даламбер. В състезанието се включиха и ученици от Френския лицей „Виктор Юго“, 12-то СУ, 133-то СУ, студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ и Нов Български Университет. Екипът на Варна се включи дистанционно. Гости на събитието бяха господин Емануел Самсон, директор на Регионалния център на Франкофонията за Централна и Източна Европа, госпожа Ива Дикова, аташе по сътрудничеството в областта на френския език, госпожа Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, преподаватели от училищата и университетите участници.

Представянето на Френската гимназия бе изключително успешно, учениците показаха своята висока култура, страст към литературата, високо ниво на френски език, както и своите творчески умения и креативност, като се включиха и в конкурса за писмено продължение на откъс от романите.