Хроника на една безсмъртна пролет

На 20. април т. г. в 37. СУ „Райна Княгиня“  с група ученици, ръководени от  Емилия Борисова –учител по история и цивилизации,  се проведе урок, посветен на 145 години от избухването на Априлското въстание и отбелязването на патронния празник на училището.

Гости на събитието бяха  Венцислав Стаматковски – началник отдел „Образование“ в район „Люлин“, Иван Захариев – председател на обществения съвет и  Соня Костадинова – активна обществена личност и приятел на училището.

Цветомира Георгиева, директор на 37. СУ, поздрави всички  и призова да осмислим в дълбочина себеотрицанието и героизма, проявен в Априлското въстание. Пазете традициите на нашето училище, защото те са символ на българския дух, призова г-жа Георгиева!

Емилия  Борисова отбеляза, че патронният празник е най-значимият, най-вълнуващият за едно училище. „Ние сме училище с минало, богато на спомени и традиции, и вяра в новаторството на идния ден. Училище с дух на всеотдайност, достойнство и приемственост.“

Всички присъстващи заедно гледаха презентацията „Хроника на една безсмъртна пролет.“  Учениците  разказаха за атмосферата и настроението на българските революционери по време на Първото велико народно събранието на Оборище, показаха знания за Калъчевия мост в Копривщица и историческото Кърваво писмо, написано от Тодор Каблешков, рецитираха откъс от стихотворението „Възпоминания от Батак“ на Иван Вазов.

Чрез кратък видео филм всички в залата направиха виртуална разходка в къщата – музей на Райна Княгиня в Панагюрище –  столицата на Свободата.

В края на урока учениците изнесоха кратък рецитал на тема „Априлското въстание“, с което завършиха своя разказ за великия и страшен Април на България.