Четвърто издание на Международния ден на учителя по френски език

Четвъртото издание на Международния ден на учителя по френски език бе отбелязано с поредица от събития, организирани съвместно от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, Посолството на Република Франция в България и Френския институт в България, Международната организация на Франкофонията и Центъра на МОФ за Централна и Източна Европа, Посолството на Кралство Мароко в България, Университетската агенция на Франкофонията.

На 24 ноември 2022 г. във Франкофонския център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе кръгла маса на тема „Учителят по френски – творец на бъдеще“ с модератор г-жа Надежда Данаилова, учител по френски език в 33 ЕГ „Света София“. В кръглата маса взеха участие г-жа Людмила Стоянова – учител по френски език в 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ и член на УС на АПФБ, г-жа Патрисия Кутюр – преподавател в Софийския университет, г-н Борислав Антонов – народен представител и заместник-председател на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на франкофонията, както и студенти от Софийския университет, Нов български университет, Пловдивския университет и Великотърновския университет. Обсъдени бяха съвременните предизвикателства пред учителя по френски език.

Вечерта на 24 ноември Н. пр. Жоел Мейер, посланик на Република Франция в България, организира прием в резиденцията за преподавателите по френски език от българските университети и училища. Посланикът се обърна лично към председателя на АПФБ, госпожа Вяра Любенова, която е и преподавател в 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ и изказа благодарност и признание за всеотдайната работа на преподавателите по френски език, като подчерта съществения им принос за популяризирането в България на френския език, на ценностите на франкофонията и за запазването на езиковото многообразие.