81 СУ “Виктор Юго” – ръка за ръка с учениците в бъдещето

Създалата се обстановка и нова визия на образователната система е отвореният прозорец за нови хоризонти на образование на бъдещето. Иновативно 81 СУ “Виктор Юго“ от 16.03.2020 г стартира дистанционно обучение в електронна среда.

Подготовката за този грандиозен скок беше огромна и сякаш в очакване на това ново предизвикателство.

В училището от 2016 година кипеше усилен труд на учители и ръководство и с много дни и часове допълнителна работа, бяха въведени и се използват различни платформи и варианти на комуникация, които направиха прехода към дистанционното обучение естествен и логичен. В 13 класни стаи има 65 инчови интерактивни дисплей с инсталиран софтуер Mozabook, което допринася за визуализирането на учебния материал и достъп до огромен брой интернет ресурси.

Училището от 2017 г. е със собствен облак  G Suite for Education- образователна облачна технология на Гугъл, включваща богат набор от инструменти за подобряване на качеството на образователния процес. Всички учители и над 1300 ученици имат собствени акаунти в облака.

Ползването на електронния дневник Shkolo.bg, беше задължителния преход към дигитализацията и добрата комуникация с родителите –  включващ модул за създаване на тестове, видео уроци, учебни материали и комуникация чрез съобщения, т.е. пълната платена версия на дневника.

Учителите на 81 СУ от 16.03.2020 г.  ползват Zoom.us видео връзка, Google meet, Hangout, Skype разговори, виртуална класна стая Google classroom, Google Jamboard, Google групи, електронните варианти на учебниците, които издателствата предлагат, ресурсите на „Уча се“, „Кхан академия“, видеоклиповете в Academico, YouTube, както и техни собствени видео уроци, Google експедиции, виртуална и добавена реалност и др.

Дискусиите и комуникацията на педагогическата колегия разбираемо минават през Viber и WhatsApp група, Facebook messenger, елекронен дневник Школо, а за видео връзки се използват  Zoom, Hangouts и Viber и други приложения.

За оценяване и обратна връзка учителите използват и приложения като: LearningApps.org, Quizziz, Google формуляри – тестове, Quizlet,

Учителите от години създават видео уроци, които сега са от решаващо значение за дистанционното обучение.

81 СУ са лидери в добрите практики за дистанционното преподаване на физическо възпитание и спорт. Учителите по ФВС създават различни образователни ресурси като видеоклипове на  стратегии, схеми, тактики, елементи, история, статистика, измервания, тренировки, анализи в различните видове спорт, здравословен начин на живот и хранене освен в спорта, но и в обществото.

За целта е създадена единствената по рода си в България стая „Спортен ум“, в която учениците получават чрез интерактивен дисплей с връзка към Интернет, теоретична подготовка, разстановка и анализи по физическо възпитание и умения за използване на стратегии в различните спортове. По време на специализираните спортни занимания, учениците могат да създават чрез онлайн ресурси “обърната класна стая” и да се поставят на мястото на педагога.  В стаята учениците могат да видят уникални предмети като олимпийското знаме, предмети от последните младежки олимпиади, медали, ордени, плакети, книги, картини като част от тях са дарени от БОК.

Най-новата стая „New Generation“, открита преди дни от министър Красимир Вълчев, е нов иновативен прочит на всички съществуващи дигитални технологии.

„Всичко, което помага за провокиране на интереса на учениците – промяна на класната стая и използване на нови технологии, е много ценно.“ казва Министър Вълчев при откриването на стаята.

Директорът на училището Елена Налбантова сподели – „Това всъщност е прилагането на компетентностния подход в образованието – създаване на умения и провокиране на мислене с използването на модерни технологии“.

Огромна част от ресурсите на тази нова стая са дигитални, които в момента са от голяма полза на учители и ученици във виртуалното дистанционно образование – образованието на бъдещето, образование в което времето и разстоянието отстъпват на технологиите в помощ на човешкия ум и високият професионализъм на учителите в 81. СУ “Виктор Юго”.