Предоставяне на информация във връзка с издаване на удостоверение Apostille на образователни и удостоверителни документи, издадени от институциите в системата на предучилищното, училищното и професионалното образование и обучение

Изх. № РУО1-36390/17.10.2024 г.

ДО

ДИРЕКТОРИТЕ НА

ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ, УЧИЛИЩАТА И

ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ КОЛЕЖИ

НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ

СОФИЯ-ГРАД

 

УВАЖАЕМА/УВАЖАЕМИ ГОСПОЖО/ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с писмо на Националният център за информация и документация (НАЦИД), Рег. № 04-00-254/16.10.2024 г., вх. № РУО1-36276/16.10.2024, Ви информирам, че Съгласно чл. 8, т. 23 от Правилника за устройството и дейността на НАЦИД (обн. ДВ бр. 79 от 17 Септември 2024 г.), издаден от Министъра на образованието и науката, една от основните функции на НАЦИД е да поддържа база данни със спесимени на отговорните длъжностни лица, представляващи образователни и обучителни институции, научни организации, МОН и неговите звена, подписващи издаваните от тях образователни и удостоверителни документи.

Преди издаване на APOSTILLE длъжностните лица извършват експертиза на образователните и удостоверителните документи, подлежащи на удостоверяване, в съответствие с чл. 45, ал. 1 от Правилника за устройството и дейността на НАЦИД, поради което своевременното актуализиране на базата данни със спесимени и печати е важен фактор за успешното издаване на удостоверение Apostille в кратки срокове.

Необходимата информация за издаване на удостоверение Apostille е, както следва:

  • Официално наименование на училището/детската градина/професионалния колеж на български и на английски език, както и образци на използваните печати;
  • Трите имена на български и на английски език (по лична карта) на директора и/или други лица, които подписват образователни и удостоверителни документи, издавани от съответното училище/детска градина/професионалния колеж, както и спесимени на подписа на посочените лица.

Информацията трябва да изпращате до Регионално управление на образованието – София-град чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ),  като образците на подписи и печати следва да бъдат предоставяни във вид на цветни изображения.

Посочената по-горе информация е необходимо да се предоставя и при създаване на ново училище, детска градина или професионален колеж и при настъпила промяна в представените данни – смяна на длъжностни лица, упълномощени да подписват образователни и удостоверителни документи, промени в използваните печати, наименованието или вида на училището/детската градина/колежа.

Приложение: Формуляр за предоставяне на спесимени и печати.

Формулярът може да намерите и на интернет старницата на РУО – София-град в раздел „Нормативни актове и документи“ > „Образци на документи“.

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД