Екологична образователна програма на Българското дружество за защита на птиците – „Еко-приключенци“

Изх. № 36248/16.10.2024 г.

ДО ДИРЕКТОРИТЕ НА

УЧИЛИЩАТА В ГРАД СОФИЯ

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с писмо с вх. № РУО1 – 35870/24.03.3022 г. на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) Ви уведомявам, че през 2023 г. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е разработило екологична образователна програма „Еко-приключенци“, която е насочена към учители и техните ученици на възраст между 8 и 12 години от цялата страна. Програмата е част от дейностите на организацията за насочване на интереса към природата и нейните защитени видове сред обществото, като осигурява възможност за практическо обучение и ангажираност с екологични теми.

Програмата „Еко-приключенци“ има за цел да ангажира ученици в дейности, свързани с опазването на природата и дивите птици, като чрез интерактивни подходи и практически занятия стимулира тяхното екологично мислене и отговорно отношение към природната среда.

Програмата е структурирана в два етапа:

  1. Теоретичен етап, в който учениците добиват основни знания за биоразнообразието, ключови растителни и животински видове и ролята им в екосистемите.
  2. Практически етап, в който децата имат възможност да участват в различни теренни дейности, свързани с наблюдение на птици, определяне на видове и анализ на тяхното поведение и местообитания.

Темите са структурирани на месечна база и в тях има дейности, които могат да се осъществят в класната стая, в двора на училището, у дома, както и идеи за кратки или по-далечни екскурзии.

Участието в програмата е безплатно и насърчаваме всички преподаватели, които имат интерес, да подкрепят своите ученици в това начинание. Материалите за подготовка се предоставят безплатно и са достъпни за всички регистрирани участници.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е неправителствена организация, която вече над 30 години работи за опазването на дивите птици и биоразнообразието в България. Организацията е основана през 1988 г. и оттогава е постигнала редица природозащитни успехи благодарение на подкрепата на широк кръг от институции и обществеността. Дългогодишният й опит с провеждането на инициативи като Националната олимпиада по орнитология стартирана през 1999 г. показва, че младите хора, които се включват в природозащитни дейности често продължават своето развитие в научната област и постигат забележителни успехи на национално и международно ниво. Създаването на интерес към природата и устойчивото ѝ опазване сред младите е ключов фактор за постигането на значими дългосрочни резултати в сферата на опазването на околната среда.

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО

СОФИЯ-ГРАД