Електронно здравно досие и мобилно „еЗдраве“

Изх. № РУО1-32150/17.09.2024 г.

 

ДО

ДИРЕКТОРИТЕ НА

СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

 

В РУО – София-град постъпи писмо с вх. № 31491/ 12.09.2024 г. от д-р Галя Кондева – министър на здравеопазнето, относно електронно здравно досие и мобилно приложение „еЗдраве“.

От 01.09.2024 г. Министерството на здравеопазването активира нова услуга, която позволява на гражданите, които нямат квалифициран електронен подпис, да имат достъп до мобилното приложение на своето електронно здравно досие. За целта е необходимо да се посетят някои от офисите на РЗИ, РЗОК или „Информационно обслужване“ АД, за бъде извършена процедурата по достъп. Мобилното приложение „еЗдраве“ дава достъп на всички граждани до личното им пациентско досие с всички електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система. Всички услуги на българското електронно здравеопазване са на едно място: прегледи, направления, рецепти, ваксини, резултати от лабораторни изследвания, личен здравен картон. Предстои и включването към мобилното приложение на профилактичен календар за всички граждани, който ще включва задължителните профилактични прегледи, изследвания и ваксинации, започващи от момента на раждането. За всяко от тези събития мобилното приложение „еЗдраве“ изпраща навременна нотификация към пациента/родителя и личния лекар. Родителите имат достъп до здравните досиета на своите деца и чрез мобилното приложение.

Във връзка с гореизложеното моля да предприемете организационни мерки за уведомяване на учителите и служителите от повереното Ви училище за въведената нова услуга. Служителите, които имат квалифициран електронен подпис могат да се възползват от създадените възможности за достъп до своето здравно досие, както до версията за настолен компютър, така и до мобилната версия на еЗдраве.

 

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО

СОФИЯ-ГРАД