Международен младежки фестивал „Планетата на изкуството – 2024“

Изх. №РУО1-20720/20.06.2024 г.

 ДО ДИРЕКТОРИТЕ

 НА СТОЛИЧНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИНСТИТУЦИИ

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с писмо на МОН №9105-171/18.06.2024 г. с вх. №РУО1-20472/18.06.2024 г. Ви уведомявам, че предстои провеждането на Международeн младежки фестивал „Планетата на изкуството – 2024“ на тема „Обектите на световното наследство на ЮНЕСКО“.

Организатори на фестивала са Националната федерация на клубовете на ЮНЕСКО на Казахстан и Световната федерация на клубовете и асоциациите на ЮНЕСКО. Събитието ще се проведе с подкрепата на Националната комисия на Република Казахстан за ЮНЕСКО и ICESCO, както и на Министерството на външните работи, Министерството на образованието и науката и Министерството на културата и информацията на Република Казахстан.

Фестивалът има за цел да повиши осведомеността на младото поколение за световните природни и културни ценности, за значението на тяхното опазване и защита. Поканени да участват в проекта са деца и младежи на възраст от 3 до 18 години от цял свят, които следва да представят свои творби в една от трите категории:

  • „Живопис“ – картина, отразяваща историческото или културното значение на обект от световното наследство на ЮНЕСКО;
  • „Скулптура и декоративни изкуства“ – скулптура или произведение на художествените занаяти, което въплъщава духа на обекта на световното наследство на ЮНЕСКО;
  • „Фотография“ – обектът на световното наследство на ЮНЕСКО е представен чрез фотография, която подчертава неговата изключителна стойност и красота, както и неговия културен и исторически контекст.

Очаква се участниците да  представят или интерпретират един или няколко обекта на световното наследство на ЮНЕСКО по свой избор.

Организаторите насърчават изследването на теми, свързани с опазването на околната среда, устойчивото развитие и значението на културното и природното разнообразие.

Броят на изпратените творби от всяка държава не е ограничен. Техниките и размерът на творбите са по избор на участниците.

Крайният срок за приемане на оригиналните творби е 31 юли 2024 г. в офиса на организационния комитет, изпратени с експресна (UPS, DHL, EMS и др.) или обикновена поща на адрес:

Organising Committee

International Youth Festival THE PLANET OF ART – 2024

Kazakhstan National Federation of Clubs for UNESCO

Republic of Kazakhstan, Almaty,050046, Abay Ave., 159

Журирането на творбите е в периода от 1 август до 30 септември 2024 г.

Всички участници във фестивала ще получат сертификат за участие, диплом за финалист, победителите – диплом за победител, преподавателите на финалистите – сертификат за подготовка на финалист на фестивала.

Финалният етап на Международния младежки фестивал „Планетата на изкуството – 2024“, включващ церемония по награждаването на победителите, както и представянето на тематичен албум с произведенията на финалистите и победителите „Изкуството на световното наследство“ е в периода от 24 до 27 октомври 2024 г. в гр. Алмати, Република Казахстан.

Изложба с творбите на финалистите е предвидена да се осъществи в централата на ЮНЕСКО в Париж през ноември 2024 година.

Организационният комитет на фестивала ще финансира настаняването, храната и вътрешните трансфери в рамките на град Алмати на победителите, които биха желали да участват в церемонията по награждаването. Самолетните билети до гр. Алмати, Република Казахстан и обратно са за сметка на изпращащата страна.

Технически изисквания

В случай на затруднения при представянето на оригиналните произведения на изкуството, снимки на творбите могат да бъдат изпратени в цифров формат на следния имейл: [email protected]. Името на файла трябва да съдържа името и фамилията на автора. Формат на снимката: JPEG или JPG, размер минимум 2 МВ, максимум 10 МВ.

Творбите следва да бъдат без паспарту, без етикети (подписи, стикери и др.) на лицевата страна на творбата, като повредени произведения на изкуството няма да бъдат оценявани от журито.

Към всяка творба е необходимо да се приложи формуляр за участие, попълнен на английски език (приложение 1).

При неспазване на някое от изискванията творбите няма да бъдат представени за разглеждане от журито. Изключителните права за по-нататъшно свободно използване на изпратените творби се прехвърлят на организационния комитет, представляван от Казахстанската национална федерация на клубовете на ЮНЕСКО, и не се връщат.

За допълнителна информация са предоставени следните телефони: +7 700 394 32 32 или +7 700 394 32 92 (вкл. WhatsApp).

Моля да създадете необходимата организация за популяризиране на информацията за фестивала в поверената Ви образователна институция.

Приложение: съгласно текста

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД

 

ВИЛМА ДОМИНИКОВА

НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД

(съгласно заповед №РД02-1609/31.05.2024 г.

на началника на РУО – София-град)