Организиране и провеждане на обучение на учители по професионална подготовка в област на образование „Техника” и „Информатика” в Церн по Национална програма „Квалификация на педагогическите специалисти” 2024 г. в периода 14.09.–22.09.2024 г.

Изх. № РУО1-27342/08.08.2024 г.

ДО

ДИРЕКТОРИТЕ

НА СТОЛИЧНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ГИМНАЗИИ И УЧИЛИЩА,

ОБУЧАВАЩИ В ОБЛАСТ НА ОБРАЗОВАНИЕ „ТЕХНИКА“ И „ИНФОРМАТИКА“

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с писмо на МОН с № 9105-212/06.08.2024 г., вх. № РУО1-27146/07.08.2024 г.,  в изпълнение на Национална програма „Квалификация на педагогическите специалисти” 2024 г., приета с Решение №295/24.04.2024 г. на Министерския съвет, Приложение №6 към т. 1, буква „е”, Модул 3 „Международно сътрудничество в областта на квалификацията на педагогическите специалисти – обучения по международни споразумения за обучение на учители”, Дейност 3.2 „Учителска програма на Образователния център в ЦЕРН – професионална подготовка в област на образование, „Техника” и „Информатика” от Списъка на професиите за професионално образование и обучение и на учители по учебните предмети информатика и информационни технологии от общообразователната подготовка или в занимания по интереси в ЦПЛР по направление „Техника” и „Информатика”, Ви уведомявам, ЧЕ  в периода 14-22 септември 2024 г. 30 учители ще участват в обучение в Церн, Швейцария.

Обучението се организира от Министерството на образованието и науката съвместно с образователния офис в ЦЕРН, БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски” и се финансира чрез НП „Квалификация на педагогическите специалисти” 2024 г. Работният език е български.

Разходите на участниците в програмата са, както следва:

  • обучението се поема от образователния офис в Церн;
  • пътните разходи, нощувките и застраховките на участниците са за сметка на НП „Квалификация на педагогическите специалисти” 2024 г.;
  • за храна – от участниците.

Задължително условие е кандидатите да не са участвали в обучение в ЦЕРН, финансирано от Министерството и науката през предходните години.

Организацията и координацията по подбора на участниците в обученията, както и мониторингът за установяване степента на удовлетвореност на учителите се осъществяват от отдел „Квалификация и кариерно развитие”. Класирането на учителите за включване в обученията ще се осъществи от комисия за подбор на кандидатите по утвърдени от министерство на образованието и науката критерии. Начинът за провеждане на подбора е по документи.

Необходимите документи за кандидатстване:

  1. Заявление (по образец);
  2. Актуална професионална автобиография на български език във формат Europass;
  3. Справка от директора на училището (по образец);
  4. 4. Копие на диплома за завършено висще образование;
  5. Декларация (по образец);
  6. Копия на документите, посочени към допълнителните изисквания (всички данни да са за периода от учебната 2021/2022 г. до 2023/2024 г. включително);
  7. Една референция (от директора на образователната институция или от експерт от РУО/МОН, или от началник на РУО).

Поканата, заявлението, справката и декларацията са обявени на официалния сайт на МОН в рубриката Национална програма „Квалификация на педагогическите специалисти” 2024 г. (https://www.mon.bg/dokumentatsiya/programi-i-proekti/naczionalniprogrami-2024/6-np-kvalif1kacziya-na-pedagoPicheskite-speczialisti/ ), откъдето могат да бъдат изтеглени.

Подаването на документите ще се извършва всеки работен ден до 12.08.2024 г. включително от 9.00 до 17.30 часа. Заявления за участие в обучението ще се приемат в деловодството на МОН в сградата на адрес бул. „Княз Дондуков“ №2А, Приемна, стая №5, партер – за отдел „Квалификация и кариерно развитие”, за участие на учители по професионална подготовка в област на образование „Техника” и Информатика” от Списъка на професиите на професионално образование и обучение и на учители по учебните предмети информатика и информационни технологии от общообразователната подготовка или в занимания по интереси в ЦПЛР по направление „Техника” и „Информатика” в обучение в ЦЕРН — Женева. Документите за кандидатстване следва да бъдат представени в папка с перфорация за класьор във формат портфолио.

Ще се разглеждат само заявления, които съдържат актуални данни за кореспонденция с участника (три имена, адрес, мобилен телефон, e-mail, училище).

Лице за контакт: Иванка Стоянова, главен експерт в отдел „Квалификация и кариерно развитие“, тел. 02/4241168, електронен адрес: [email protected].

 

Приложения:

  1. Покана.
  2. Заявление (образец).
  3. Справка от директора на училището (образец).
  4. Декларация (образец).

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД