Подаване на заявления за допускане до изпит по чл. 104а от Наредба №11/01.09.2024 г.

Изх. №РУО1-21415/25.06.2024 г.

 

ДО
ДИРЕКТОРИТЕ
НА СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с организиране и провеждане на ДЗИ – сесия август-септември на учебната 2023/2024 г., напомням, че съгласно чл. 104а от Наредба №11/01.09.2016 г. на МОН за оценяване на резултатите от обучението на учениците, зрелостници, както и лица, притежаващи диплома за средно образование, за целите на кандидатстването във висше училище по свое желание имат право да положат изпит по учебен предмет, по който вече са положили успешно държавен зрелостен изпит, върху учебното съдържание, предвидено за изучаване на същия вид подготовка.  Изпитът може да се положи еднократно в рамките на учебната година на завършване на XII клас или на следващата учебна година и се провежда по реда на ДЗИ. Резултатът от изпита се отразява в удостоверение за положен изпит по реда на държавните зрелостни изпити за целите на кандидатстването във висше училище, което се издава в съответствие с държавния образователен стандарт за информацията и документите, като не променя резултата от държавния зрелостен изпит в дипломата за средно образование.

До полагане на горецитирания изпит за сесия август-септември на учебната 2023/2024 г. се допускат зрелостници и лица, които:

  1. са положили успешно държавен зрелостен изпит, но желаят отново да се явят на изпит по същия учебен предмет за целите на

кандидатстване във висше училище;

  1. не са положили изпит по чл. 104а, ал. 1 от горецитираната Наредба по този учебен предмет;
  2. са заявили желание за полагане на изпита в срок от 26.06.2024 г. до 11.07.2024 г.
  3. заплатили са такса съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование,

приета с Постановление № 195 на Министерския съвет от 2017 г.

При подаването на заявленията е необходимо да се извърши своевременно проверка от директора на училището. В случай, че лицето отговаря на условията на чл. 104а от горецитираната Наредба, информацията се въвежда в ЕИСИП, а в случай, че не отговаря, се информира заявителя.

 

Приложение:

  1. Заявление за полагане на изпит по чл. 104а, ал. 1

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО

 

Забележка: Заявлението може да се изтегли от ЕИСИП – последното приложение, най-отдолу в платформата.