Подкрепа за продължаване на програмата „Фортисимо в клас“

Изх. № РУО1-28990/26.08.2024 г.

 ДО ДИРЕКТОРИТЕ

 НА СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

С писмо с №9105-217/15.08.2024 г., вх. №РУО1-27993/15.08.2024 г., Министерството на образованието и науката информира, че подкрепя програмата „Фортисимо в клас“. Тя е насочена преди всичко към ученици от началния и прогимназиалния етап на основното образование. Основната цел на програмата е предоставянето на подкрепа за усвояване на знания и умения на учениците по теми, свързани с тембровата характеристика и разнообразие на музикалните инструменти от класическия симфоничен оркестър. Представянето на музикални инструменти (цигулка, валдхорна, виолончело, тромпет и др.) от професионални музиканти създава творческа среда, в която учениците придобиват преки впечатления и опит.

Програмата „Фортисимо в клас“ може да се възприема и като допълнителен ресурс за формирането и укрепването на слуха на учениците в началния етап – тя дава възможност на учениците да се запознават със спецификата на музикалните инструменти и да слушат шедьоври на музикалното изкуство. Важно е да се отбележат и възможностите за учителите да обогатяват методите и средствата, с които си служат в процеса на прилагане на учебните програми по музика.

Програмата вече е разпознаваема за много ученици от IV клас, за които в рамките на 8 учебни часа през учебната година се провеждат занимания, включително и в практически план, с музикалните инструменти цигулка, чело, контрабас, флейта, тромпет, валдхорна, ударни инструменти, виола и кларинет от професионални музиканти.

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА

РУО – СОФИЯ-ГРАД

 

ВИЛМА ДОМИНИКОВА

НАЧАЛНИК НА

РУО – СОФИЯ-ГРАД

(съгласно заповед №РД10-1580/08.08.2024 г.

на министъра на образованието и науката)