Фестивалът „Ало Космос 3.0“

Изх. РУО1 – 20111/28.06.2023 г.

ДО ДИРЕКТОРИТЕ НА

УЧИЛИЩАТА В ГРАД СОФИЯ

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

На 29.06.2023 г., четвъртък, от 9:00 часа в София Тех Парк с подкрепа на посолството на САЩ – София и НАСА (Хюстън) ще се проведе Фестивалът „Ало Космос 3.0“. Предвижда се надграждане с нови проекти, обединяващи наука, техника и изкуство, за да се отбележи и 120 годишнината от дипломатическите отношения между САЩ и България, в очакване на полета на трети български астронавт към Космоса и звездите, както и към наградите Нобел и Оскар.

Първото издание е проведено през 2021 с астронавтите Томас Песке и Марк Ванде Хей от борда на Международната космическа станция, които в реално време отговаряха на ученическите въпроси, подбрани от професионално жури. Историческото събитие е предавано на живо по телевизия НАСА, социалните мрежи и българските телевизионни канали.

Второто издание е проведено през 2022 г. във връзка с първата майка астронавт от НАСА – Ана Фишър. В програмата са били включени виртуална разходка из ЦЕРН (Женева); послание от Йозеф Ашбахер, генерален директор на Европейската космическа агенция; експеримент по „базисна телепортация“; ДНК и живот в Космоса; Космически храни и лиофилизация; полет над небето на София Тех Парк от световния Гинес рекордьор капитан Николай Калайджиев – кандидат за следващ български астронавт; десетки експерименти, работилници и демонстрационни щандове, които отварят вратите към нови светове.

МОН е партньор на събитието и насърчава политиката за развитие на дарбите и заложбите на учениците в областта на STEM знанието и неговия приложен характер. Това е изключителна възможност за учениците от цялата страна да зададат своите въпроси директно към астронавтите от НАСА и ЕКА. Участието в събитието е безплатно.

Приложения:

  1. Програма на събитието и допълнителна информация

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО

СОФИЯ-ГРАД