Изложба „Франкофонията на едно око разстояние“

На 13 март в 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ франкофонската общност в България присъства  на откриването на изложбата „Франкофонията на едно око разстояние“, организирана от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България. Изложбата включва близо 100 произведения, дело на повече от 70 ученици главно от 8.клас, и представя паметници и живописни пейзажи от страни като Франция, Мароко, Белгия и Швейцария.

Събраха се настоящи и бивши ученици на Френската гимназия, учители и дипломати. Емилия Богданова, Директор на 9. ФЕГ, подчерта, че инициативи като тази сега утвърждават девиза на гимназията – „Ще стане, защото сме заедно“. Посланикът на Мароко и доайен на дипломатическия корпус у нас Закия Ел Мидауи заяви, че гимназистите са съумели да предадат очарованието на мароканската атмосфера.

Събитието бе съпроводено и с „разходка из българската фолклорна традиция“. Ученици на Френската гимназия изпълниха емблематични народни танци.

Изложбата е част от събитията, посветени на честването на месеца на франкофонията и се осъществява с подкрепата на посолството на Мароко в България и Закия Ел Мидауи, посланик на Мароко и доайен на дипломатическия корпус у нас.