Как да бъдем активни по време на карантина?

Предизвикателствата към учителите и учениците на НПМГ.

След обявяването на извънредно положение първата задача на учителите на НПМГ беше преминаването към обучение в електронна среда.

Стартирането на учебния процес доведе до следващото предизвикателство за учителите: синхронното обучение кара учениците ни да прекарват прекалено много време пред екраните на различни устройства, намалява физическата им активност и може да доведе до депресивни състояния. Как да променим това? Как да ги накараме да станат от компютрите и да се занимават с нещо различно, да вложат енергията си в различни творчески процеси, да разнообразяват ежедневието си и да реализират потенциала си?

Страницата на Гимназията във Фейсбук ни даде възможност да предизвикваме нашите ученици  да творят. Ето и някои от идеите ни, в които възпитаниците ни се включиха с желание и ентусиазъм:

  1. На 22 март във връзка с деня на водата и на 22 април във връзка с деня на земята публикувахме онлайн изложби, по които се работи от няколко месеца. Голяма част от рисунките, обаче, са направени, заснети от учениците и изпратени за участие по време на карантината.(изложбите може да разгледате на следните линкове:https://www.facebook.com/pg/npmgsofia/photos/ , https://www.facebook.com/pg/npmgsofia/photos/?tab=album&album_id=3327035350659629&ref=page_internal )
  2. На 2 април, специално за учениците на НПМГ, беше проведена онлайн лекция на Владимир Николов от Националния природонаучен музей на БАН на тема „Масовите измирания“. Тази лекция е част от дългогодишно сътрудничество между музея и Гимназията. Запис на лекцията може да гледате на следния линк: https://www.youtube.com/watch?v=jRCMvtvhf38&t=1837s&fbclid=IwAR0rrMZijJDtVg-E9F1WCDIX_dSSDR_xSRf_whmAghLrgv-t9kcwUuC4OV8 )
  3. Как една домашна работа се превърна в нещо по-голямо? Едно предизвикателство, поставено преди извънредното положение – да се заснеме кратък чуждоезиков филм сега се превръща във филмов фестивал. В момента можете да гледате първите филми, подготвени преди карантината, ако те ви вдъхновят, можете да помислите за ваши идеи и да ги реализирате. След приключване на извънредното положение ще бъдат публикувани условията за участие. (https://www.facebook.com/rabotna.grupa/videos/661544591264656/ )
  4. „НПМГ Hand-made Fest! Всичко е в нашите ръце! Учим и разтоварваме от сърце! Бързо нещо ти сготви, резултата ни прати. Нека всеки разбере, че и вкъщи е добре. И рецепта пригответе, смело с нас я споделете.“ Така се обърнахме към нашите ученици на 14 април, споделихме им нашата рецепта за щастие и отговорите заваляха. В момента резултатите се обработват и редактират, където е необходимо, очаквайте скоро нашите рецепти на страницата на НПМГ. А дотогава – възползвайте се от нашето предложение:

Рецепта за щастие:
4 чаши любов
2 чаши вярност
2 чаши приятелство
1 чаша мили думи
1 кофа смях
кенче усмивки
щипка от духа на НПМГ
Инструкция:
Смесете любовта, верността и приятелството в купа. После разбъркайте с мили думи и характер. След това добавете усмивки, смях и поръсете с духа на НПМГ. Изсипете в тава и изпечете със слънце. Сервирайте ежедневно и споделяйте.

  1. ХУДОЖЕСТВЕНА ФОТОГРАФИЯ: Направете снимки в домашни условия. Можете да снимате хора, интересен грим, предмети от бита, цветя, домашни любимци и т.н.
    Можете да използвате ориз, леща, боб и др., да подредите композиция и да я снимате. Ще ви трябват продукти за готвене по 1-2 супени лъжици. Ако искате да залепите материалите, ви трябват парче дебел картон, лепило С200 и вашето настроение!

Това предизвикателство отправихме на 18 април и снимките „заваляха“ – до 26 април получихме 421. Очаквайте най-добрите на 6 май, на страницата на НПМГ.

В момента подготвяме още няколко инициативи, които ще предизвикат учениците ни в музикален аспект, но няма да издаваме нищо предварително.

Следете ни за повече информация и още добри идеи. Надяваме се, че сме били полезни и пожелаваме на всички здраве и търпение!