Национален конкурс “Най-здравословна рецепта за училище 2019”

Изх. РУО1 – 28775/08.10.2019г.

ДО ДИРЕКТОРИТЕ НА

УЧИЛИЩАТА В ГРАД СОФИЯ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Детското затлъстяване е изключително обезпокоителен проблем, предвид че броят на децата в Европа, страдащи от наднормено тегло или затлъстяване, нараства с около 400 000 годишно. Освен че страдат от здравословни проблеми като диабет и чернодробни заболявания като малки, децата с наднормено тегло са сериозно застрашени от сърдечни заболявания, рак, високо кръвно налягане, инфаркт и депресия като пораснат.

Европейският ден за здравословна храна и готвене е част от широка кампания на Комисията за борба срещу затлъстяването посредством насърчаване гражданите на ЕС да предпочетат балансиран хранителен режим и да правят повече физически упражнения. Голяма част от навиците, свързани с начина на живот, се изграждат в детска възраст. Поради това децата, на които е обяснена важността на здравословното хранене и които са научени правилно да подбират хранителния си режим, е по-вероятно да водят здравословен живот като възрастни.

Във връзка с Европейския ден за здравословна храна и готвене 08.11.2019г, Сдружение „УСМИВКА“ Бургас съвместно с Община Бургас за първа година обявяват „Национален конкурс “Най-здравословна рецепта за училище 2019”!

В конкурса могат да участват деца и младежи от 5 до 15 години, които сами да създадат и споделят най-лесна и здравословна рецепта.

Как да участвате?

Изпратете своята рецепта със снимка в Instagram@sdrujenieusmivka #naizdravoslovnarezepta2019 или можете да изпратите снимка на своята рецепта и описание към нея – съставки пропорции, продукти. На обратната страна на снимката напишете имейл адрес, училище, град, името на участника в конкурса и адрес за контакти до 17:00 часа на 08. ноември 2019 за Европейския ден на здравословното хранене и готвене.

 

Адрес: гр. Бургас ул. „Янко Комитов „ 4

За конкурса Най-здравословна рецепта за училище 2019!

Митка Георгиева, за Сдружение „УСМИВКА“

На всички участници в конкурса ще бъдат изпратени грамоти за участие по имейла.

Най-добрите рецепти ще бъдат публикувани в безплатна онлайн рецептурна книжка и победителите ще бъдат наградени в официална церемония в гр. Бургас през месец ноември.

За допълнителна информация Митка Георгиева, председател на УС на СНЦ „УСМИВКА“, 0988 753 171, Бургас ул. „Янко Комитов„

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО

СОФИЯ-ГРАД