Подкрепа и съдействие за представяне на филма „Отново съм тук“ сред учениците в училище

Изх. №РУО1-4769/24.01.2022 г.

 ДО ДИРЕКТОРИТЕ

 НА СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с писмо на МОН с №9105-19/12.01.2022 г., вх. №РУО1-1481/12.01.2022 г., Ви уведомявам, че в Министерство на образованието и науката е постъпило писмо с вх. №94-6064/20.12.21 г. от Поли Генчева – продуцент и режисьор, с молба за подкрепа и съдействие за представяне на филма „Отново съм тук“ сред учениците в училищата.

Филмът проследява опита на Боян Петров да изкачи връх „Шиша Пангма“, който се оказва последен връх за алпиниста. Спечелил е престижната награда “City of Bolzano” Golden Gentian Prize за най-добър изследователски и приключенски филм от 69-то издание на филмовия фестивал в Тренто, Италия – най-старият международен филмов фестивал, посветен на планините, приключенията и изследванията, създаден през 1952 година.

Режисьорът Поли Генчева и операторът Красимир Андонов проследяват възстановяването от катастрофата и пътя на Боян Петров към връх Еверест, като идеята им е да покажат силата на духа, отдадеността и непримиримостта на Боян Петров, който до последно не се е отказал да следва целите, плана и мечтите си.

Филмът вече е направил своята премиера в България. Българското кино е форма на изкуство, която би могла да достигне до повече млади хора, да окаже възпитателно въздействие върху тях и да спомогне за личностното им развитие.

Моля учителите и учениците от повереното Ви училище да бъдат информирани за инициативата с оглед запознаването им с филма „Отново съм тук” и организиране на тематични мотивационни срещи на създателите на филма, с ученици, които вече са се запознали с него.

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА

РУО – СОФИЯ-ГРАД