Проект за младежи на възраст 14-18 години, наречен „Разгърни своя свят“

Изх. № РУО1-12655/18.04.2024 г.

ДО

ДИРЕКТОРИТЕ НА

УЧИЛИЩАТА В ГРАД СОФИЯ

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с писмо вх. № РУО 1-12250/15.04.2024 г. от Национален СТЕАМ център, Ви уведомявам, че Европейската лаборатория по молекулярна биология (ЕМБЛ) – междуправителствен научноизследователски институт за природни науки с 6 обекта в Европа и съюз от 29 държави членки, този месец стартира с проект за младежи на възраст 14-18 години, наречен „Разгърни своя свят“, който представлява предизвикателство в областта на изкуството и науката, като използва формата и функцията на ключови протеини, за да вдъхнови младите хора да създадат произведения на изкуството.

Свързвайки се с Protein Data Bank for Europe (PDBe), която е домакин на огромна библиотека от протеинови структури, проектът има за цел да подтикне към творчески произведения, провокирани от красотата на протеиновите структури.

Проектът „Разгърни своя свят“ се основава на предишни проекти в областта на изкуството и науката, ръководени от екипа на PDBe, но улеснява още повече включването в него, предлагайки вдъхновяващите ресурси и улеснявайки процеса за участие, предлагайки всичко онлайн.

ЕМБЛ разполага с модерна изложба в своя обект в Хайделберг, Германия – „Светът на молекулярната биология„, и планът е избрани произведения на изкуството, продукт на проекта „Разгърни своя свят“ да бъдат показани там, както и онлайн. Ще бъдат предоставени и награди от художествени материали.

Проектът ще бъде отворен от средата на април до края на юли 2024 г., като изложбата резултат от проекта, е планирана за есента/зимата на тази година.

Повече информация можете да намерите тук: https: //www.scienceinschool.org/article/2024/unfold-your-world/.

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО

СОФИЯ-ГРАД