Среща по НП „ Иновации в действие“

Видео по НП „Иновации в действие“:  https://www.youtube.com/watch?v=33gEPmJOCz4

На 31.03.2023 г. в ПГ по ДИЗАЙН „ Ел. Вазова“ – иновативно училище се състоя първата среща по НП „ Иновации в действие“. В събитието си партнират четири училища, две от които иновативни: Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“, гр. София и ПДТГ „Д. Хадживасилев“, Свищов и две – неиновативни: ПАГ „Н. Й. Вапцаров“ Бяла Слатина и 203 ПЕГ „Свети Методий“.

Целта на проекта е да се обмeнят идеи и добри педагогически практики в областта на иновациите.

По стара българска традиция домакините посрещнаха своите гости с питка и шарена сол, и с поздравителни думи от г-жа Даниела Шошова – директор на ПГ по дизайн „Ел. Вазова“.

Официални гости на събитието бяха г-жа Евгения Пушникова – главен експерт в дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ при МОН, която поднесе поздравителен адрес от името на проф. Сашо Пенов, министър на образованието и науката и инж. Велина  Томова – старши експерт по професионално образование и обучение при РУО-София-град, която поздрави гостите и домакините от името на д-р Ваня Кастрева, началник на РУО – София-град.

Талантливите бъдещи дизайнери показаха завидни музикални (Михаела и Марина) и танцови умения (уникалните танцьорки на г- жа Б. Николова) в програма, която постави началото на събитията в гимназията. Изненада за всички бяха дизайнерските сладки, приготвени от учениците в 9 клас, спец. „Интериорен дизайн“ с италиански език. Гостите имаха възможност да се потопят в атмосферата и постиженията на учениците и техните учители-домакини в една виртуална разходка из училището, представена им от модератора на събитието д-р Галя Аралова – главен учител и председател на комисията по иновации в гимназията. Представени бяха видеа и презентации, както и готови продукти, изработени и лично представени пред гостите от учениците в отделните модули на иновативния учебен предмет „Иновативен дизайн“ – зелени технологии в дизайна и биометричен подход в дизайна. Гостите бяха част от учебния час на г-жа К. Бисолнакова и учениците от 12 клас, спец. Графичен дизайн в откритата практика на модул „Виртуална и добавена реалност“ и се докоснаха до дигиталния свят на бъдещето. Наблюдаваха и работата на 3D принтера в модул „Компютърно проектиране“ и 3D принтиране, а в учебния час на модул „Визуална комуникация“ се запознаха с българската народна шевица, изобразена чрез съвременните дигитални технологии.

За доброто настроение на гостите, домакините бяха предвидили посещения с научно- образователна и развлекателна тематика в планетариум „Андромеда“, в БНБ за Седмицата на парите, в Музея на илюзиите, меката на дигиталните постижения и в Комеди Клуб, където смехът е господар на вечерта.

Следващата среща по НП „ Иновации в действие“ за партньорите ще бъде през м. май в Свищов, когато домакини ще бъдат ученици и учители от Търговската гимназия в града. Предстоят нови емоции и предизвикателства.