Честване на 128-та годишнина на организираното туристическо движение в България

Изх. № РУО1-25206/11.08.2023 г.

 

ДО

ДИРЕКТОРИТЕ НА

СТОЛИЧНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИНСТИТУЦИИ

                                                                        

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с писмо с вх. № РУО1-24507/03.08.2023 г., Ви уведомявам, че Българския туристически съюз, в партньорство с фондация „София – европейска столица на спорта“, Природен парк „Витоша“ и Столична библиотека, организира Национален туристически събор по повод 128-та годишнина на организираното туристическо движение в България.

В програмата на честванията са включени следните събития:

25 август (петък)

17 часа – поднасяне на цветя на паметната плоча в градината пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. е започнал първият организиран поход за изкачване на Черни връх. Там ще присъстват официални гости и медии. По-късно ще бъдат положени цветя и на скулптурния паметник на Алеко Константинов на бул. „Витоша” и НДК.

27 август (неделя) – официално тържество на Черпи връх

9.00 часа – стартират лъчеви походи от основни стартови точки – хижа „Алеко”, Златните мостове и от с. Железница, както преди 128 години Алеко Константинов и туристи изкачват Черни връх за първи път.

9.00 часа – старт на „Витоша рън 2023“ – състезание по планинско бягане от билетния център на НДК до Черни връх.

11.00 часа – откриване на щанд на Столична библиотека с „Библиобуса на хижа „Алеко”.

11.45 часа – финишираме и награждаване на първите състезатели от „Витоша рън 2023“ – състезание по планинско бягане от НДК до Черни връх.

12.00 часа – поднасяне на цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх. Звучат Националният химн и химнът на БТС „Балкани, вдигайте се в небесата“ и откриване на официалното тържество.

12.05 часа – слово на председателя на БТС Венцислав Венев, приветствия от съорганизаторите на празника Природен парк „Витоша“, Фондация „София – европейска столица на спорта“ и гости на празника.

13.00 часа – награждаване на туристи, покорили 10-те планински първенци в България и връчване на грамоти на туристически дружества.

13.30 часа – концерт на туристически хорове от страната и музикално- артистична програма.

14.30 часа – приключване на събора.

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД