“Колко “силни” са космонавтите, когато се завръщат на Земята?”

На 29 април 2022 г. в Център “раСТЕМ в света на науките” на 90. СУ “Ген. Хосе де Сaн Мартин”, гр. София бе проведена втора част на откритата педагогическа практика по природни науки на тема “Колко “силни” са космонавтите, когато се завръщат на Земята?”. Въпрос, който интегрира знания по природни науки и езици и формира умения за работа в екип и личностно развитие.

Денят стартира с емоциометър, проведен под формата на обща двуезична игра на думи с флаш карти в приложението quizlet.com на биологична тематика. Последваха въпроси, вградени във видео и свързани с ключови елементи от поставения “голям въпрос”. Денят продължи с дискусия и изясняване на взаимовръзки с формулирани от предходен час хипотези и тяхното предстоящо доказване или отхвърляне. Последва групова работа, в която учениците влязоха в обувките на рекламни агенти, промотиращи хранителна добавка, съдържаща магнезий и калций. Последваха химични експерименти за доказване на калциев карбонат в яйчени черупки, взаимодействие на алуминиево фолио с киселини и откриване на магнезиеви и калциеви йони в таблетки, целящи да потвърдят/отхвърлят формулираните хипотези. Учебният процес продължи с изследователска дейност на мускулен тонус и със създаване на рехабилитационна програма за засилване на мускулатурата на тялото чрез физически упражнения за различни групи мускули и хранителен план за възстановяване.

Учебният ден завърши с обща рефлексия, оценяване и самооценяване на уменията за успех между учители и ученици. Към всички осмокласници бе отправено предизвикателството: “Големият финал – мисия възможна!”.

Ако искате да узнаете колко “силни” са космонавтите, когато се завръщат на Земята, и как една хипотеза може да бъде потвърдена или отхвърлена, заповядайте в 90. СУ на 13.05.22 г. от 09:00 до 10:00 часа, за да разберете отговорите на тези въпроси, според нашите осмокласници!

Линк за регистрация за 13.05.2022 г. https://forms.gle/BemsDFxuCLu3BxeVA