Конкурс за есе, организиран от Органа на европейските политически партии и европейските политически фондации

Изх. № РУО1-36879/21.10.2024 г.

 

ДО ДИРЕКТОРИТЕ НА

СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

 

Във връзка с писмо на МОН № 9105-269/16.10.2024 г., с вх. № РУО1-36229/16.10.2024 г., Ви уведомявам, че Органът на европейските политически партии и европейските политически фондации (www.appf.europa.eu) като независим орган на ЕС организира конкурс за ученици на и над 16-годишна възраст от училища на държави, членки на Европейския съюз.

Темата на конкурса е: „Демокрация в ЕС и цифрова трансформация: Какви са предизвикателствата и възможностите пред демократичните процеси?“ Участници в конкурса са класове от различни училища под ръководството на поне един и максимум двама учители на всеки участващ училищен клас. Подготовката за участие в конкурса се състои в създаване на:

–           есе по темата на официален език на Европейския съюз, което е с обем максимум 5 страници и 15 000 знака, включително интервали;

–           кратка видеопрезентация (максимална продължителност 3 минути) на предложенията, съдържащи се в есето, създадено с участието на целия клас. За участие в конкурса се изисква:

–           До 15 октомври 2024 г. да се направи предварителна регистрация на имейл: [email protected]

–           Да се посочат кандидатстващият клас и името на училището от което е класът.

–           Да се посочат имейл и пощенски адрес за връзка, както и един телефонен номер на учител, за да се осигури логистичен контакт при необходимост.

–           Да се посочи на кой официален език на Съюза ще бъде участието на съответния клас.

–           До 30 ноември 2024 г. да бъдат изпратени конкурсните материали,  като есето се изпраща по имейл на адрес: [email protected]. Текстът на есето е във формат (docx. или pdf.), а видеофайловете може да бъдат предоставени или като прикачен файл към имейла, или чрез връзка към услуга за съхранение в облак, хостван в Европейския съюз.

Не се разглеждат заявления, които не отговарят на горепосочените условия.

Процесът на подбор включва: Органът първо ще оцени допустимостта и съответствието с официалните изисквания на подадените конкурсни материали, ако е необходимо, в сътрудничество със съответната държава членка на ЕС.

Журито, създадено от Органа ще предложи оценка спрямо критериите за подбор на всички предложения, които са счетени за допустими и отговарящи на официалните изисквания. В зависимост от броя на участващите класове във всяка държава членка Органът може предварително да поиска от държавите членки да предложат списък с 5-те най-добри предложения от тяхната юрисдикция, като само те ще бъдат представени на журито за оценка.

Критерии за избор: Изпратените материали да отговарят на горепосочената тема. Темата да включва, но да не се ограничава само до областта на работа на Органа. Личните размисли са от съществено значение – приносът на бъдещите избиратели може да помогне за оформянето на Европейския съюз! Не се колебайте да бъдете креативни, като същевременно имате предвид практическите ефекти! Следователно, въпреки че Ви е позволено да използвате всякакви публично достъпни източници за Вашите изследвания, окончателното изпращане трябва да бъде Ваша собствена творческа работа, т.е. не може да се приема копиране или текст, генериран от AI. Полезно е, ако разграничите предложенията за краткосрочен и дългосрочен план. И есето, и видеото се зачитат към общата оценка, претеглени с 50% всяко. Като вземат предвид предложенията на журито, Органът ще определи едно печелившо представяне. Органът може да публикува печелившата кандидатура.

Награда за класа победител:

Посещение и обиколка с екскурзовод на едно от местата на работа на Европейския парламент (Брюксел или Страсбург, което ще бъде определено в светлината на календарите на парламентарните заседания). Срещи с европейски личности, включително поемане на пътни разходи, възстановени разходи за една нощувка и надбавка за дневни разходи за спечелилия училищен клас (максимум 30 ученици и до двама учители).

Личните данни се обработват в съответствие с Регламент (ЕС) 2018/1725 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2018 г. относно защитата на физическите лица по отношение на обработването на лични данни от институциите, органите, службите и агенциите на Съюза и относно свободното движение на такива данни (Официален вестник на Европейския съюз L295, 21 ноември 2018 г., стр. 39 – 98). Кандидатите се приканват да се запознаят с декларацията за поверителност, приложена към настоящото обявление за конкурса, която обяснява как Органът обработва лични данни във връзка с процедурата.

Моля за Вашето съдействие за разпространение на информацията за събитието сред потенциално заинтересованите ученици от поверената Ви институция.

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО –СОФИЯ-ГРАД