Математика за всеки – учениците от 5. ОУ „Иван Вазов“ отбелязват Международния ден на математиката 14 март – Ден на числото π

14 март е избран за Международен ден на математиката, тъй като на тази дата се отбелязва т.нар. „Ден на π – 3,14“. Денят е честван за първи път през 2020 година. Тази година темата е Математика за всеки. 

За трета поредна година учениците от 5. ОУ „Иван Вазов“ организираха интересни инициативи и подредиха изложба с множество проекти, посветени на математиката и на числото π – приблизително равно на 3,14.

Денят започна с награждаването на медалистите от математическото състезание „Математика без граници“ – 4 златни медала, 10 сребърни и 24 бронзови медала за учениците от 5. ОУ.

Петокласниците от 5 В кл. и г-жа Мирена Русева  изчислиха себестойността на вложените продукти за производството на десерти, след което начислиха режийни разходи, % печалба и формираха продажната цена в своята импровизирана „Математическа сладкарница“. Учениците от 7 В кл. представиха интересни презентации за приложението на математиката в различните професии и за забележителни математици.

Учениците от 5 Б кл. и г-жа Радослава Любомирова изработиха интересни пиктограми и апликации с дробни числа, представени като части на кръг.

Шестокласниците от 6 Б кл. и г-жа Адриана Стоянова проведоха открит урок пред своите съученици от петите класове и разказаха историята за извеждането на числото π.

Ученички от 6 В кл. гостуваха в 4 А кл. и  показаха как чрез отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър се извежда математическата константа 3,14…… – числото π.

Учениците от 5 А кл. и г-жа Гинка Стоянова гостуваха на съучениците си от 5 Г кл., като представиха своите презентации на тема „Великите математици“.