Отбелязването на 29 юни – Националният ден на безопасността на движението по пътищата

Изх. № РУО1-21084/21.06.2024 г.

ДО ДИРЕКТОРИТЕ

НА СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с писмо на МОН с вх. № РУО1 – 20461/18.06.2024 г., Ви уведомявам, че ДАБДП в партньорство с МОН отбелязва 29 юни – Националният ден на безопасността на движението на пътищата с фестивал, който има за цел да привлече вниманието върху превенцията   и отговорността на всеки участник в движението. Посетителите на събитието ще могат да се включат напълно безплатно в близо 30 различни дейности, демонстрации, игри, викторини, награди и запомнящи се преживявания на 29 юни 2024 г. от 11 до 14 часа на площад „Княз Александър I Батенберг“, пред Художествената галерия. Площадът ще се превърне в площадка, на която децата ще играят с професионални аниматори, редят пъзели, рисуват, участват в арт работилници и в образователни игри за безопасно поведение на пътя. За младежите ще бъдат подготвени специални симулатори, на които ще могат да шофират в безопасна среда, или да видят как въздейства алкохолът и колко е затруднена координацията след употребата му. Посетителите ще видят на живо как се обезопасява ПTП и как се спасяват човешки животи, чрез рязане на превозни средства, както и гасене на запален автомобил. Отблизо ще могат да бъдат разгледани специализираните автомобили и техника, сред които пожарен и авариен автомобил, напълно оборудван полицейски патрул, оборудване за търсене, спасяване и много други. Изложба на ретро автомобили ще покаже еволюцията на системите за безопасност, а мотористите ще разкажат за какво трябва да се внимава в разгара на сезона.

На място всички ще могат да получат консултация за безопасно возене на деца в кола, как да избегнат грешките на пътя и за какво да внимават. Ще могат да се включат в открити беседи, анкети и да спечелят награди. По време на събитието ще бъдат обявени победителите в училищния конкурс

„Талисман, който ни пази на пътя“ и вторите годишни награди и местни инициативи в подкрепа на безопасността на движението по пътищата“.

Приложение: Програма на събитието

          

           Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

           НАЧАЛНИК НА РУО

           СОФИЯ-ГРАД

 

         

           ВИЛМА ДОМИНИКОВА

           НАЧАЛНИК НА РУО

           СОФИЯ-ГРАД

/Съгласно заповед № РД02-1609/31.05.2024 г.

на началника на РУО – СОФИЯ-ГРАД/